Voorspellende dromen PDF Afdrukken E-mailadres

Ik sta op de omloop van een binnenplaats van een oud kasteel. We zijn met een grote groep mensen en staan in een kring rond de binnenplaats. We zingen 'Alle Menschen werden Brüder'. Een mooie droom vind ik, als ik wakker word.
De volgende dag ben ik uitgenodigd voor het eten bij een woongemeenschap waar ik nog nooit eerder ben geweest. Als de maaltijd is afgelopen, vormt de groep mensen een kring, houdt elkaars handen vast en zingt een lied over vriendschap. Ik heb het gevoel dat ik dat al eerder heb meegemaakt. Opeens schiet mijn droom me weer te binnen.

Dat heb ik al eerder meegemaakt...

Komen voorspellende dromen vaak voor?

Je droom 'inkleuren'

Emotionele band

Wie?

Hoe komt het dat we voorspellend dromen?

Dat heb ik al eerder meegemaakt....

Soms herken je voorspellende dromen aan dat déjà-vue gevoel. Je hebt het idee dat je iets al eerder hebt meegemaakt. Je zoekt je geheugen af: wanneer en waar was dat dan toch? En opeens herinner je je een droom. Misschien van gister, misschien ook wel van maanden geleden. Soms komen droom en werkelijkheid precies in alle details overeen. Andere keren is het thema precies hetzelfde. Zoals in mijn droom over de zingende mensen in een kring.

Komen voorspellende dromen vaak voor?

Voorspellende dromen komen beslist voor. Hoe vaak het voorkomt, weten we niet. Want: we vergeten veel dromen. Wie weet zijn daar ook voorspellende dromen bij. Zoals bij een cursiste in  een van mijn droomgroepen. Ze las nog eens droomschriften van tien jaar geleden door. Ze had haar dromen zeer gedetailleerd opgeschreven. Zo gedetailleerd dat opvallende overeenkomsten zichtbaar werden tussen haar dromen toen en haar leven later. Inderdaad: haar zus heeft nú een blonde vriend. Net als in de droom van tien jaar geleden. Hoewel ze toentertijd een vriend met donker haar had. En inderdaad: ze gaat met lijn 9 op bezoek bij haar zuster. Net als in de droom. Toentertijd was dat een heel andere lijn. 

Je droom 'inkleuren'

Het is ook niet altijd makkelijk te 'bewijzen' dat het om een voorspellende droom gaat. We hebben soms de neiging onze droom achteraf 'in te kleuren' als voorspellende droom. Ik droomde van een meeting in de mij onbekende Duitse plaats Fulda. De volgende dag lees ik in de krant over een demonstratie bij Fulda. Voorspellend?

Waarschijnlijk had ik de vorige avond tijdens het eten koken op het radionieuws iets over Fulda gehoord, zonder dat het echt tot me was doorgedrongen.

Emotionele band

Dus: hoevéél voorspellende dromen voorkomen is niet bekend. Maar zeker is wel dát ze voorkomen. Vaak is er bij voorspellende dromen sprake van een sterke emotionele band tussen de dromer en degene over wie hij droomt. En het gaat ook nog al eens over schokkende gebeurtenissen. Je droomt dat je een van je ouders, broer of zuster, of geliefde vriend omkomt bij een ongeluk. En dat gebeurt later ook.

Wie?

In principe kan iedereen wel eens een voorspellende droom hebben. Na die ene keer gebeurt het dan nooit weer. Ook kunnen voorspellende dromen een gevolg zijn van veel en intensieve meditatiebeoefening. Mensen die soms dromen dat ze vliegen, of mensen die veel in opvallende kleuren dromen, kunnen soms aanleg hebben om vaker voorspellend te dromen.

Hoe komt het dat we voorspellend dromen?

De beantwoording van die vraag hangt af van je levensbeschouwing. Iemand die in god gelooft, ziet voorspellende dromen als een boodschap van god. Zoals bijvoorbeeld in de bijbel. Door de geschiedenis heen en in verschillende culturen zien we dat over het algemeen wordt gedacht dat dromen afkomstig zijn van god, goden, voorouders of geesten.

Voor iemand anders zal de theorie van Einstein, over de relativiteit van tijd en ruimte een zinvolle verklaring bieden.

Verder lezen:

Voorspellende droom over 9/11

Voorspellende dromen in de wereldgeschiedenis

De multidimensionele tijd van Dunne

 

© www.droomnet.nl