Telepathische dromen PDF Afdrukken E-mailadres

Telepathische dromen: in je dromen dingen zien of meemaken die iemand anders bij wie je je nauw betrokken voelt, in werkelijkheid ook echt meemaakt. Ergens lijkt er een luikje open te staan, waardoor je dingen ziet die je helemaal niet kunt weten. Kan dat? Ja, dat kan, zo ontdekte in de vijftiger jaren een aantal onderzoekers van de American Society for Physical Research (ASPR) die regelmatig bijeen kwamen om paranormale verschijnselen in de psychoanalytische therapie te bespreken. Een van hen was psychiater Jan Ehrenwald, de auteur van een boek over telepathie in de therapeutische situatie. 

Freudiaanse, Jungiaanse en telepathische dromen

Ehrenwald merkt op dat patiënten van Jung Jungiaanse dromen krijgen, patiënten van Freud komen met Freudiaanse dromen. Iets dat ik zelf ook merkte toen ik een boek over kleuren in dromen schreef: veel cursisten droomden toen van opvallende kleuren. En... als de therapeut belangstelling heeft voor telepathie, krijgt de cliënt telepathische dromen, zo zegt Ehrenwald.

Ehrenwald die gefascineerd was door telepathische dromen, zag bij zijn eigen cliënten diverse keren telepathische dromen: de cliënt had dingen opgepikt uit Ehrenwalds privé leven die ze helemaal niet konden weten.

Ruths droom

Zoals bijvoorbeeld zijn patiënte Ruth die droomde van een bijzonder appartement:

'Het was een prachtige, langgerekte kamer, heel ruim, met een hoog plafond. De deur naar buiten kwam uit op een mooi, open terras waar de zon scheen. Het sterkte zich uit over de lengte van het hele huis. Het had een stenen muur en een planken vloer met ruimte ertussen.

In de kamer stond niet veel meubilair. , Niet zoveel als dat je zelf zou gebruiken. Er was geen vloerbedekking, maar wel oosterse tapijten, een grote in het midden met dezelfde figuren die u (bedoeld wordt Ehrenwald) hier op de vloer heeft liggen. Er lagen kleinere tapijten op de beide einden van de kamer. Maar ze bedekten de vloer maar gedeeltelijk. Er waren een paar mahoniehouten stoelen en een open haard. Er was een franse deur en twee franse deuren naar het terras. Een klein halletje leidde naar de slaapkamer en de WC. Ik dacht dat ik er zelf wel zou willen wonen'.

Ruth droomt telepathisch

Ruth geeft dus een zeer gedetailleerde beschrijving van haar droom.

Wat Ruth niet wist en wat ze ook niet kon weten, was dat Ehrenwald diezelfde avond gasten zijn nieuwe appartement waar hij net een week woonde, had laten zien.

Ehrenwald scoorde maar liefst dertien punten van overeenkomst tussen Ruths 'droom-appartement' en zijn eigen ruime lichte kamer. Als je deze droom als een 'gewone' droom zou bekijken, dan zou je - aldus Ehrenwald - de droom nooit kunnen begrijpen.

Telepatische superdroomster

In de periode dat Ruth dit droomde was ze bang dat Ehrenwald boos op haar was, omdat ze niet genoeg haar best deed in de therapie. Ze was bang dat hij zou zeggen dat ze maar beter kon stoppen met de therapie, dat ze zijn tijd aan het verspillen was.

Ehrenwalds verklaring voor deze telepathische droom: een psychotherapeut die gefascineerd was door telepathie zou nooit een super telepathische droomster uit de therapie zetten.

Een telepathische droom over Kurt Vonnegut Jr. Lees verder...

 

© www.droomnet.nl