Senoi en dromen PDF Afdrukken E-mailadres

Het Maleisische volk de Senoi beoefent dan wel geen droommanipulatie, maar wat hebben de Senoi-leden dan wèl met dromen?

Sjamanen

Waarschijnlijk kunnen de sjamanen van de Senoi hun dromen wel in positieve zin beïnvloeden. Dit komt in veel meer culturen voor. Bij de leerweg tot sjamaan leert iemand om tijdens dromen of visioenen vijanden of negatieve geesten te verslaan. Het was ook een droom van een sjamaan die de Senoi hielp in hun aanpassingsproces aan naburige moslims. In deze droom werden nauwkeurige aanwijzingen gegeven voor een dans en een lied die de Senoi in dat proces konden helpen.

Ziel verlaat het lichaam

De Senoi geloven aan het bestaan van twee zielen. Eén van die zielen is te vinden in de oogpupil en de andere midden in het voorhoofd. Vooral deze tweede ziel is belangrijk wanneer het om dromen gaat. Tijdens het dromen verlaat deze ziel het lichaam en komt daarbij andere zielen tegen. De zielen van bomen, dieren of mensen bijvoorbeeld. En dit zijn dan de beelden die in dromen naar voren komen.

Positieve en negatieve geesten

In dromen kun je positieve en negatieve geesten ontmoeten. De negatieve geesten, de 'mara', veroorzaken veelal ongeluk, ziekte of rampen . De mara zijn grillig en onvoorspelbaar. Het is moeilijk om iets tegen ze te doen. Maar positieve geesten, of 'gunik' kunnen je wel helpen. Wanneer er zo'n gunik of bondgenoot in dromen voorkomt, is dat niet het gevolg van iets dat de dromer doet.

Het gebeurt spontaan.

Een gunik komt alleen voor in dromen van sjamanen. Deze ontvangen van de gunik een speciaal lied. Door het zingen van dit lied tijdens ceremonieën die soms wel dagen kunnen duren, komt de sjamaan in een trancetoestand waarin de gunik opgeroepen kan worden. Een trance-dans is dus nìet - zoals eerder werd gedacht - een manier om een droom van een van de stamleden na te spelen.

Afgewezen geliefde

De Senoi geloven dat iemand die ergens anders woont via dromen boodschappen aan verwanten kan sturen, bijvoorbeeld als hij ziek is.

In geval van gefrustreerde liefde de geest van de afgewezen geliefde via een droom bezit nemen van de geest van zijn of haar aanbedene. Met verstrekkende gevolgen: deze kan de rest zijn of haar leven periodiek regelmatig angstig, depressief en verward worden. 

 

Over de Senoi

 

© www.droomnet.nl