Helderziende dromen PDF Afdrukken E-mailadres

Ik sliep die nacht bij mijn toenmalige vriendje. En niet in mijn eigen kamer in het studentenhuis. Maar ik droomde wel van mijn eigen kamer. Het was er donker. Toen zag ik de deur opengaan. Er viel wat licht naar binnen. Het silhouet van een man verscheen. Hij liep naar de ramen. Hij bukte en pakte iets op. Toen liep hij terug naar de deur...

Een poes in mijn kamer

De volgende dag was ik weer thuis. Mijn bovenbuurman schoot me aan. 'Ik ben vannacht even op je kamer geweest' zei hij. "Mijn poes was bij jou naar binnengeglipt. Hij zat bij het raam en ik heb hem daar vandaan gehaald'.

Mijn bovenbuurman bleek bij navraag aan het begin van de nacht te zijn geweest. En ik wist toevallig ook dat mijn droom aan het begin van de nacht was geweest. Ik lag te slapen bij mijn vriendje. Maar mijn geest was ergens anders.

Een helderziende droom bracht hulp bij een ongeluk

Ik heb de indruk dat helderziende dromen niet zo vaak voorkomen. Minder vaak dan voorspellende dromen. Maar het komt zeker voor.

Een Nederlandse vrouw die in Brazilië woonde, droomde dat haar moeder hier in Nederland, een ongeluk had en op de vloer in haar huis lag. De droom leek zo 'echt' dat ze haar zus in Nederland telefoneerde. Die ging op onderzoek uit. En kon gelukkig hun moeder te hulp schieten, die al een paar uur op de vloer in haar kamer lag na een val van een trapje.

Cliënt droomt van zijn psychiater

In helderziende dromen gaat het vaak om iets waar we ons bij betrokken voelen. We zijn waar ons hart is. Dat blijkt ook uit voorbeeld van de Amerikaanse psychiater Ehrenwald. Het viel hem op dat sommige patiënten dingen uit zijn leven in hun dromen leken op te pikken. Ook dingen waar ze niets van af konden weten. Ehrenwald ging met zijn vrouw in een andere plaats een huis bekijken dat ze mogelijk wilden kopen. Een huis bij een rivier met een witte gevel. De volgende dag vertelde een patiënt een droom over een huis. Aan de rivier. Met een witte gevel. Ehrenwald vroeg hem een tekening te maken van het huis. Er verscheen op papier het huis waar Ehrenwald de dag daarvoor geweest was.

Cliënten of patiënten van een psychotherapeut voelen zich vaak sterk betrokken bij hun therapeut.

Hoe kan dat, helderziend dromen?

De beantwoording van deze vraag hangt af van je levensopvatting. Helderziende dromen kunnen afkomstig zijn uit een 'hogere' of goddelijke wereld.

In veel culturen denkt men dat je ziel (bewustzijn, geest, droomlichaam) je lichaam verlaat. Terwijl je fysieke lichaam op bed ligt, reist je ziel waar die wil gaan. Zo geloven de Senoi in Maleisië aan het bestaan van twee zielen. Eén van die zielen is te vinden in de oogpupil en de andere midden in het voorhoofd. Vooral deze tweede ziel is belangrijk wanneer het om dromen gaat. Tijdens het dromen verlaat deze ziel het lichaam en komt daarbij andere zielen tegen. De zielen van bomen, dieren of mensen bijvoorbeeld. En dit zijn dan de beelden die in dromen naar voren komen.

 

© www.droomnet.nl