Droomuitleg en de Maya kalender PDF Afdrukken E-mailadres

Antropologe Barbara Tedlock woonde samen met haar man in het midden van de zeventiger jaren bij de Quiché-Maya Indianen in Guatemala. Ze gingen in de leer bij een ervaren droomuitlegger.

 

Barbara Tedlock vertegenwoordigt een moderne stroming binnen het antropologische droomonderzoek. Vroeger bestudeerden antropologen de dromen van de 'inboorlingen'. Hun eigen dromen kwamen er niet aan te pas. Een latere generatie vertelde wel hun eigen dromen aan de plaatselijke droomuitleggers of sjamanen, maar schreven daar niet over.

Maar Barbara en Dennis gingen in de leer bij de droomuitlegger Andrés Xiloj. Zo leerden ze uit de eerste hand direct over de droomuitleg van de Quiché-Maya's, die deels gebaseerd is op hun speciale Maya kalender. De Maya naamgeving van de verschillende dagen is grotendeels gebaseerd op elementen uit de hen omringende natuur.

 

Droomuitlegger Andrés Xiloj neemt Barbara en Dennis aan als leerling. Hij onderzoekt in die periode zowel zijn eigen dromen als die van de beide antropologen zorgvuldig op goede en slechte voortekenen. In hun dromen komen gaandeweg steeds meer elementen naar voren uit de Maya religie en van de natuurgeesten. Andrés op zijn beurt gaat dromen van elementen uit de westerse cultuur.

Op een nacht droomt Barbara:

'ik duik op een plaats bij Catalina eiland, die precies lijkt op een van mijn favoriete plekjes waar ik vroeger altijd een bepaald soort schelpdieren zocht. Ik zwom tussen een aantal vrij donkere planten door, toen er van bovenaf een lichtstraal in het water scheen. Daardoor viel mijn blik op een grot waarvan de bodem helemaal bedekt was met zeeschelpen. Plotseling dook er een enorm grote vis uit de grot op. Ik schrok, want ik dacht dat het een haai was. Maar toen zag ik dat het een dolfijn was en ik zwom omhoog naar de oppervlakte'.

 

Andrés Xiloj raadpleegde eerst de Maya kalender en zei toen:

'Het lijkt er op alsof dit voorouders zijn. Ze geven een teken dat jullie hier jullie werk mogen doen, dat het goed komt. Dat het in het licht komt. Een vrouw die al is overleden, je grootmoeder, geeft jullie dit bericht. Dat de vis uit het water tevoorschijn komt, betekent dat het goed zal komen. Je vindt heel veel verschillende soorten schelpen, dat is een goed teken voor jullie inwijding. Dat je van de donkere planten naar het licht gaat is ook een goed teken'.

Een paar maanden later worden Barbara en Dennis samen met anderen ingewijd tot droomuitlegger. Vanaf dat moment raadplegen de mensen in die streek van Guatemala hen als droomuitlegger.

Zie ook:

Dromen in andere culturen

Dromen bij de Iroquis Indianen

 

 

© www.droomnet.nl