Dromen in andere culturen PDF Afdrukken E-mailadres

'Dromen zijn bedrog'. Een opmerking die we allemaal wel kennen. Maar in veel niet-westerse culturen dachten de mensen daar heel anders over. Voor hen waren dromen heel belangrijk voor het dagelijkse leven. Zo konden dromen iemands ware bestemming of roeping openbaren. Of ziektes genezen.

 

Droom-incubatie

Bij ziekte

Dromen als beroepskeuze

Droom-incubatie

Dromen worden vaak gezien als afkomstig 'van boven': de goden, of god, of godin, of geesten of voorouders. En tijdens je dromen kun je hen om raad, steun, gezondheid of vruchtbaarheid vragen. Verschillende rituelen en gebeden spelen hierbij een belangrijke rol Dit proces heet ''droomincubatie': het opwekken van dromen.

Dit vond plaats in de Griekse oudheid, diverse landen rond de Middellandse zee en in China.

Bij ziekte

Ook gebruikten artsen/genezers uit de Griekse oudheid dromen als diagnostisch instrument. Dromen zeggen iets over de gezondheidstoestand van de (toekomstige) patiënt. Veel dromen over vuur of oorlog betekende een slechte gezondheidstoestand.

Ook binnen de acupunctuur waren dromen om inzicht in iemands lichamelijke conditie te krijgen. Het voorkomen van vuur of water gaf belangrijke informatie over de balans in de energiebanen. Meer over dromen en ziekte.

Dromen als beroepskeuze

Bij sommige Noord-Amerikaanse Indianenstammen kregen jongens aan het begin van hun volwassenheid een soort initiatie in hun dromen. Ze brachten een aantal nachten door op een eenzame plaats, ergens in de natuur. Als het goed was, verscheen in hun dromen dan hun persoonlijke beschermgeest of 'manido'. Deze kwam soms in de vorm van een natuurverschijnsel; denk aan onweer, zon of maan. Ander keren was de beschermgeest een dier. Deze droom bepaalde hun toekomst. Dromen over de zon of de donder waren weggelegd voor een toekomstig opperhoofd of leider van de stam. Jongens die in hun droom een stukje berenvlees krijgen, waren voorbestemd om berenjager te worden.

Ook voor meisje waren dromen van belang. Dromen over een dier dat makkelijk jongen krijgt, zoals een hond, gaven een toekomst als vroedvrouw aan.

Zie ook:

- Dromen bij de Quiche-Maya Indianen

- Dromen bij de Iroquis Indianen

 

© www.droomnet.nl