Buitenzintuiglijke waarneming: de experimenten van Dunne PDF Afdrukken E-mailadres

Extra Sensory Perception of buitenzintuiglijke waarneming: het kan gaan om voorspellend, telepathie of helderziendheid. Het kan voorkomen als je wakker bent, maar misschien wel vaker als je droomt. De beroemdste onderzoeken naar ESP zijn die van J.W.Dunne in 1927.

 

Op een nacht droomde Dunne van een vulkaanuitbarsting van de vulkaan Mont Pelée op het eiland Martinique in 1902. Het bleek later dat deze vulkaanuitbarsting inderdaad later plaatsvond. Een voorspellende droom dus. Dunne schreef een aantal van zijn dromen op. Hierin leek hij de toekomst te kunnen waarnemen met veel details en regelmaat. Het ging altijd om tamelijk willekeurige, gewone gebeurtenissen.

Dit wekte bij Dunne belangstelling voor voorspellende dromen en daar gaat zijn onderzoek naar ESP ook over.

Het centrale element van Dunnes werk was een zeer gedetailleerd droomdagboek.

Alleen dan kun je bepaalde concrete details uit de droom checken met de werkelijkheid van je leven overdag. Hij hield zelf zo'n droomdagboek bij en hij haalde een aantal bekenden over hetzelfde te doen.

Belangrijk is vooral ook hoe vaak je iets droomt. Als je heel vaak van flamingo's droomt, en je ziet er dan eens eentje, dan is dat natuurlijk geen voorspellende droom. Maar als je er een keer van droomt en dan zie je de volgende dag of dagen onverwacht een flamingo, dan is het misschien wél een voorspellende droom.

Hoe komt het dat we voorspellend dromen?

Dunne ontwikkelde op basis van de inzichten van Einstein de theorie van de 'in serie geschakeld'' of 'multidimensionele tijd'. Deze theorie inspireerde de schrijver J.B.Priestly tot het schrijven van een aantal toneelstukken.

Onze dromende geest staat buiten ruimte en tijd en ervaart een andere dimensie. Deze vierde dimensie is niet toegankelijk, aldus Dunne, voor ons 'gewone' bewustzijn of waakbewustzijn. In deze dimensie kunnen we toekomstige gebeurtenissen waarnemen en die in ons droomverhaal verwerken. Op precies dezelfde manier als onze dromende geest dat doet met dingen die al hebben plaatsgevonden.

Zie ook:

Chris Robinson heeft iedere nacht een voorspellende droom

Voorspellende dromen in de wereldgeschiedenis

 

© www.droomnet.nl