Muziekstuk instuderen als je slaapt PDF Afdrukken E-mailadres

Je voorbereiden op een koor- of concert uitvoering? Uit recent onderzoek blijkt dat mensen een melodie sneller leren als ze de muziek tijdens hun slaap horen. Natuurlijk ben je niet zomaar een Mozart, maar….handig is het wel!


Muziekvaardigheden versterken in je diepe slaap
Recent onderzoek laat zien dat bestaande vaardigheden, zoals muziek spelen, tijdens je diepe slaap kunnen worden versterkt. Het gaat daarbij om de slaap met langzame hersengolven, dus niet om de REM- of droomslaap.

Hoe ging het onderzoek in zijn werk?
Voordat de proefpersonen gingen slapen, kregen ze kregen ze twee verschillende melodieën te horen. Vervolgens leerden ze door aanwijzingen via een computerscherm te geven om de muziek na te spelen op een toetsenbord. 
En daarna? Daarna gingen ze slapen…


Slapend leren
Terwijl de musici in spé lagen te slapen werd hun hersenactiviteit geregistreerd. Een van beide melodieën werd afgespeeld tijdens hun diepe slaap. Uit eerder onderzoek was namelijk al gebleken dat er een verband bestaat tussen de diepe slaap en het opslaan van herinneringen.
Na het wakker worden speelden de dromers de beide melodieën opnieuw. Bij het stuk dat ze tijdens hun slaap hadden gehoord, maakten ze aanzienlijk minder fouten dan bij het andere stuk.


Functies van de slaap
Tijdens je slaap verwerk je indrukken en emoties van gebeurtenissen overdag. En kun je leren: geen nieuwe vaardigheden, maar wel vaardigheden die  je al eerder  hebt geoefend.
Maar het is nog maar de vraag of je bijvoorbeeld een lang muziekstuk of speech uit je hoofd kunt leren als je slaapt. Een onderzoeker: 'Het is nog niet duidelijk of de hersenen een impuls krijgen of dat ze het muziekstuk ten koste van andere taken - zoals uitrusten - leren'.

Bron: Elsevier, 25 juni 2012 

 

 

 

 

 

© www.droomnet.nl