Herinnering tijdens dromen en waken PDF Afdrukken E-mailadres


Uit onderzoek bij ratten blijkt dat tijdens de REM- of droomslaap het geheugen op een andere manier werkt dan overdag.

 

Herinneren tijdens het waken gaat als volgt:
we slaan onze ervaringen eerst op in de hippocampus die zorgt voor een tijdelijke opslag van feiten en gebeurtenissen. In beide hersenhelften is een hippocampus. dat is het korte termijn geheugen.
Prikkels die belangrijk genoeg lijken worden vervolgens opgeslagen in de hersenschors of cortex . Dit is het lange termijn geheugen.

Tijdens de diepe slaap bij ratten interacteerden hersencellen in de hippocampus voortdurend met specifieke neuronen in de hersenschors. Zodra een hippocampuscel vuurt, komt er milliseconden later een reactie uit de cortex. Deze interactie zorgt ervoor dat de herinneringen worden opgeslagen in het lange termijn geheugen, dus minder vluchtig zijn.

De interactie tussen hippocampus en cortex is vooral intensief tijdens de diepe slaap. Tijdens de REM- of droomslaap echter gaven de cellen van de onderzoeksratten nog wel steeds impulsen af, maar slechts met lange tussenpozen. Het proces van opslaan van herinneringen is dus waarschijnlijk tijdens de REM-slaap veel minder intensief.

Bron:
Trouw 11 maart 2009

 

© www.droomnet.nl