Geur heeft invloed op je dromen PDF Afdrukken E-mailadres


De geuren die je ruikt tijdens je slaap beïnvloeden de inhoud van je dromen, zo toonden onderzoekers van de Universiteit van Mannheim aan.

De onderzoekers stelden 15 slapende proefpersonen bloot aan twee kunstmatige aroma's. Tijdens de eerste slaapsessie werd de geur van rozen verspreid. De tweede keer was dat de sterke geur van rotte eieren. De geuren werden toegediend aan het begin van de REM-slaap of droom-slaap. Na één minuut maakten de onderzoekers hun proefpersonen wakker om ze te ondervragen over hun dromen.

Rozengeur geeft prettiger dromen
Na het dutje met rozengeur rapporteerden alle deelnemers prettige dromen. De rotte eieren-lucht had zoals verwacht vooral een negatief effect.
Het merendeel van de proefpersonen gaf aan dat ze bij die geur vervelende dromen of zelfs nachtmerries kregen.

Geur als therapie tegen nachtmerries?
De onderzoekers uit Mannheim geloven dat hun bevindingen kunnen leiden tot nieuwe therapieën tegen nachtmerries. Maar een bosje rozen naast het bed zal waarschijnlijk toch niet werken als medicijn.
Onderzoeker Boris Stuck: ‘Alledaagse geuren bestaan uit twee componenten: de geur zelf en een component die je neus irriteert en waarvan je wakker kan schrikken. Wij gebruikten een kunstmatig aroma dat alleen bestond uit geur, daarom konden we de proefpersonen maximaal stimuleren zonder ze wakker te maken’.

Bron:
New Scientist, 21 september 2008
Nu, 22 september 2008

 

© www.droomnet.nl