Gamen als aanpak van nachtmerries? PDF Afdrukken E-mailadres

‘Waarom hebben mensen toch altijd zoveel last van nachtmerries? Als ik een nachtmerrie heb, pak ik mijn vijand gewoon aan’ Aldus een mail van een soldaat die in zijn vrije tijd veel aan het gamen was aan droomonderzoekster Jayne Gackenbach.
Gamers hebben minder nachtmerries en áls ze er toch eentje hebben, beleven ze er meer plezier aan, zo blijkt uit onderzoek van Gackenbach.


Jayne GackenbachTrauma nachtmerries

Nachtmerries: als je ze vaak hebt, durf je nauwelijks nog te gaan slapen. Dat is zeker het geval bij mensen die in hun nachtmerries steeds weer opnieuw dezelfde traumatiserende gebeurtenis meemaken. Gackenbach denkt dat traumaslachtoffers wel eens veel baat zouden kunnen hebben bij gamen en gaat daarnaar onderzoek doen.
Uit een eerder onderzoek onder gamers en niet-gamers bleek dat de gamers heel andere emoties waarnamen tijdens hun nachtmerrie, bijvoorbeeld blijdschap en seksuele opwinding. Gackenbach: ‘Als je dit vertaalt naar de nachtmerries van trauma-slachtoffers (of Post Traumatische Stress Stoornis), is mijn verwachting dat veteranen door te gamen in hun nachtmerries minder in een slachtofferrol terechtkomen. Zelfs als we de scherpe kantjes eraf kunnen halen, zou het kunnen helpen bij bijvoorbeeld het aanpassen aan de realiteit van het doormaken van een oorlog’.

Gamen beïnvloedt je droomthema’s

Eerder al constateerde Gackenbach dat er verband betstaat tussen gamen en agressieve droomthema’s. Gackenbach: ‘ Als je de hele dag first-person shooters aan het spelen bent, is het niet zo verrassend dat je droomt over het van je afslaan van aanvallers. Maar er is een aantal dingen opvallend aan deze constatering.
Ten eerste lijkt het erop dat gamers minder vaak agressief getinte dromen hebben dan de gemiddelde mens, maar als ze een agressieve droom hebben, is die gelijk héél agressief.
Ten tweede lijken ze minder vaak slachtoffer te zijn in hun dromen. Bij nachtmerries is vaak sprake van een onverwachte bedreiging, je kunt niet ontsnappen, bent doodsbang en wordt vervolgens met een kloppend hart wakker. Gamers pakken die bedreiging aan en vechten terug. Omdat ze het terugvechten overdag zo vaak hebben gerepeteerd, wordt het ook tijdens hun dromen een automatische reactie’.

Bron: Kijk, 21 juli 2010

 

 

© www.droomnet.nl