Dromen projecteren op een beeldscherm PDF Afdrukken E-mailadres

Japanse onderzoekers hebben de eerste stap gezet op een weg die tot voor kort alleen aan futuristen voorbehouden leek: je dromen bekijken op een filmscherm.

Software en fMRI

Een team van Japanse wetenschappers is erin geslaagd om gedachten en dromen op een beeldscherm te visualiseren. De beelden werden via software en fMRI technieken rechtstreeks uit de menselijke hersenen geïmporteerd tijdens de slaap.
Onderzoekers aan de ATR Computational Neuroscience Laboratories ontwikkelden de technologie op basis van beeldherkenning van het menselijke oog. Eerdere fMRI studies toonden aan dat waarneming samenhangt met hersenactiviteit.

Netvliesbeelden opnieuw geprojecteerd

Voorlopig kunnen uitsluitend eenvoudige beelden uit de hersenen worden gereproduceerd. Maar in de toekomst zal het wellicht mogelijk worden om meer complexe dromen en andere menselijke hersenactiviteit te projecteren. 
De studie onderzocht hoe een beeld dat door het netvlies wordt waargenomen via elektrische signalen doorgestuurd wordt naar de hersenen en opnieuw in beelden wordt omgezet.
Het is de eerste keer dat wetenschappers beelden rechtstreeks vanuit de hersenactiviteit hebben kunnen produceren.


Bron:
Knack, 12 december 2008
Neuron, Volume 60, Issue 5, 915-929, 10 December 2008

 

 

© www.droomnet.nl