Dromen in zwart-wit of kleur? PDF Afdrukken E-mailadres

Hoewel we in kleur dromen, vergeten we dat meestal. Dat is de conclusie van een onderzoek uit Mannheim. Daaruit bleek dat (jonge) proefpersonen het aantal zwart-witte en kleurloze dromen op een later tijdstip veel hoger inschatten dan direct na het wakker worden. En dromers met een goed geheugen voor kleur  zoals gemeten door een kleurgeheugentest) bleken minder vaak te denken dat ze in zwart-wit droomden.

Invloed van film en TV
Het onderzoek is een antwoord op een oude vraag: dromen we in zwart-wit of in kleur? En waarom denken sommige mensen dat ze in zwart-wit dromen?
Lange tijd was er een grote groep voor wie er helemaal geen kleur in dromen voorkwam: in 1942 bleek uit een enquête dat 40% van de mensen zei nooit in kleur te dromen.  Maar… in 2003 werd het onderzoek uit 1942 herhaald door de Amerikaan Eric Schwitzgebel. En toen was er nog maar een kleine groep die aangaf nooit in kleur te dromen. Een verklaring voor dit verschil zou de invloed van TV en film kunnen zijn: in 1942 was alles nog zwart-wit en in 2003 vrijwel alles in kleur.
Waarschijnlijk heeft dat inderdaad invloed. In China vond hetzelfde onderzoek plaats. En wat bleek? Dromers die in technologisch ontwikkelde gebieden wonen met veel bioscopen en kleurentelevisies, dromen het vaakste in kleur. Dromers in de minst ontwikkelde gebieden zagen de minste kleuren.
Ook blijkt er een verschil in generaties te zijn: de mensen van 55+ die nog veel zwart-wit televisie hebben gezien, hebben meer zwart-wit dromen dan de jongere generatie die gewend is aan kleuren-TV en -films, volgens een onderzoek van de Britse psychologe Eva Murzyn.

Gewone droomkleuren en opvallende droomkleuren
Maar denken die mensen alleen maar dat ze zo dromen of dromen ze echt zwart-wit? Murzyn denkt dat de door haar onderzochte ouderen ook echt in zwart-wit dromen. Zij gelooft dat blootstelling aan zwart-witmedia vóór het tiende jaar de rest van het leven effect heeft.
Schwitzgebel ziet dat anders. Hij zoekt de verklaring vooral in de invloed van TV en film op de manier waarop mensen het verhaal van hun droom vertellen. Neem China: in de kleurenrijkdom van het straatbeeld in de onderzochte gebieden is geen enkel verschil. Hoeveel zwart-witfilms moet iemand zien, vraagt Schwitzgebel, om het enorme kleureffect teniet te doen van al die mensen en plaatsen die we de hele dag waarnemen? Iedere dag ziet een persoon alles in full colour.
Schwitzgebel denkt dat dromen zijn als romans: die zijn ook niet in kleur of in zwart-wit. Alleen als het om een opvallend kleur gaat: een vrouw in het rood of een paarse vogel bijvoorbeeld. De ‘gewone’ kleuren vallen ons niet op en die vertellen we niet. Maar dat betekent dus niet dat we niet van die kleuren gedroomd zouden hebben.
Meer over kleuren in dromen
Wat betekenen kleuren in dromen?


Bron:
NRC, 13 november 2008
PsychNet, september 2008

 

© www.droomnet.nl