Nachtmerries in andere culturen PDF Afdrukken E-mailadres

Nachtmerries zijn een verschijnsel van alle plaatsen en tijden. Elke cultuur heeft zo zijn eigen verklaring voor de angstaanjagende beleving.

Op veel plaatsen zien de mensen nachtmerries als het werk van slechte geesten of demonen.

De Toraja's op Sulawesi (Celebes) denken dat de ziel tijdens het dromen het lichaam verlaat om door de geestenwereld te reizen. Een nachtmerrie is dan een aanval door de geesten.

Ook op de Fiji-eilanden waren het de geesten (trevoro) die een nachtmerrie veroorzaakten. Soms waren het de geesten van bestraffende voorouders die zich tegen de moderne tijd keerden, andere keren kwam een trevoro de onschuldige slaper of slaapster seksueel verleiden. De angst of schuldgevoelens die daar mee gepaard gingen, leidden niet zelden tot een nachtmerrie.

De Talmud ziet angstdromen als de verleidingskunsten van een op een demon die op een geit lijkt.

De Tzintzuntzan uit Mexico hebben weer andere opvattingen over de nachtmerrie of de ''pesadilla'.

 Er komt 'iets' de kamer binnen, gaat naast het bed zitten of gaat zelfs naast de dromer liggen. De dromer kan dan nauwelijks meer ademen of bewegen en ervaart een grote koude. De pesadilla wordt dan ook beschouwd als de 'koude adem van de dood'.

In veel verschillende culturen zien mensen een nachtmerrie als een slecht voorteken, bijvoorbeeld bij de Navaho-Indianen. Mensen voeren ceremonies uit om de kwade invloeden van de nachtmerrie onschadelijk te maken.

 

De opvattingen van de Braziliaanse Kaghawiv-Indianen sluiten goed aan bij het Freudiaanse idee dat de nachtmerrie een uiting is van een onbewuste wens om jezelf te straffen. Voor de Kaghawiv betekent een nachtmerrie dat iemand zichzelf eigenlijk wil verwonden of schade wil toebrengen. Als een kind nachtmerries heeft, is het dan ook zaak om het bij vaders pijl en boog uit de buurt te houden.

 

De Europese Middeleeuwers geloofden dat de dromer door een soort duivel of demon werd bezocht. Bij mannen was dat een vrouwelijke demon, de succubus. Vrouwen waren bang voor de mannelijke incubus.

De incubus of succubus ging op de borstkas van het slachtoffer zitten. Die ervoer dan ook een zware druk en voelde zich volledig verlamd.

Gelukkig kijkt onze moderne psychologie wat optimistischer naar nachtmnerries. Er worden steeds meer verschillende therapieën ontwikkeld om met nachtmerries om te gaan en.... om ervoor te zorgen dat ze helemaal stoppen.

Wil jij van je nachtmerries af? Lees dan hier verder

 

© www.droomnet.nl