Jes Bertelsen: dromen, chakra's en meditatie Afdrukken

De Deense spirituele healer en droomwerker Jes Bertelsen legt in dit boek een relatie tussen onze dromen en ons aura. Het boek is gebaseerd op zijn eigen ervaringen met dromen en op het werken met droom en energie van anderen.

Bertelsen onderscheidt drie niveau's van bewustzijn.

Op het eerste en laagste niveau kun je dromen zien als dagresten of als compenserend ten opzichte van het waakleven. Ook wordt ons lichaam symbolisch in dromen afgebeeld.

Op het tweede niveau kun je dromen zien als uitingen en weerspiegelingen van energie. Chakra's kunnen helpen om op dit niveau tot inzicht te komen. Meditatie kan de onbewuste aspecten van een droom transformeren. Dit zou zichtbaar kunnen worden als licht, kleuren, vibratie en beweging. Dromen zijn in hun energetische aspect de afbeelding van het aura. Door meditatie worden droomkleuren steeds minder 'zwaar'.

Op het derde niveau is een droom een bewustzijnsvorm op zich.

Bertelsen beschrijft een methode om droomsymbolen te transformeren.

Door onze aandacht beurtelings te focussen op het droomsymbool en dan weer op ons lichaam en spanningen in ons lichaam, neemt de energie van het symbool toe, het symbool wordt levendiger en kan ook van vorm veranderen. Het wordt mogelijk om het symbool als energie te zien en zo de stap naar het aura te maken. Deze wisselende aandacht zal ook relevante lichaamsdelen activeren. Deze lichaamsgebieden corresponderen dan weer met de chakra's.

Dromen fungeren als een soort radar die in de chakra gebieden eenzijdigheden opspoort.

Jes BertelsenBertelsen laat zich door diverse bronnen inspireren.

Zo beschouwt hij dromen over de Jungiaanse archetypen van schaduw, animus en anima als belangrijke richtinggevers voor het proces van transformatie. Daarnaast legt hij een verband tussen het alchemistische proces zoals dat door Jung is beschreven en het werken met droomsymbolen. Ook zijn er de dromen waarin onze innerlijke wijsheid gepersonificeerd optreedt, duidelijke dromen vaak, die geen interpretatie nodig hebben. Deze wijsheid is niet abstract, maar concreet.


Bertelsen werd opgeleid door de Ierse spirituele healer, Bob Moore die in Denemarken woont.

Bertelsen bespreekt ook het beroemde boek van Sir Woodroffe The Serpent Power. In dit boek wordt ieder chakra met een eigen geometrisch symbool, element en diersymbool geassocieerd. Belangrijk is ook om van binnenuit in contact te zijn of komen met chakra-energie.

Door onderzoek van dromen kun je uiteindelijk je eigen aura leren kennen of een persoonlijk droom-auragram maken.

Het boek is zeer boeiend en biedt een nieuw perspectief op dromen: droomsymbolen zijn symbolen die ook in ons chakra voorkomen.

Interessant is dat Bertelsen droomkleuren niet zozeer statisch omschrijft maar als energie.

Interessante overweging zou kunnen zijn dat het archetypische aspect van kleuren in dromen geworteld is in ons energiesysteem of ons aura. Het boek geeft daarmee een nieuwe invalshoek over de oorsprong van archetypes in het algemeen.

Bertelsen betrekt ook het lichaam, althans de chakrapunten, bij het transformatieproces en geeft daarmee een concreet aangrijpingspunt.

 

Geen kritiek? Ja, dat ook. Jammer dat Bertelsen de aandacht zo sterk richt op wat hij 'grote dromen ' noemt. Mijn ervaring is dat juist dat de 'gewone', alledaagse dromen perfecte aanknopingspunten kunnen vormen om onszelf beter te leren kennen.

Maar: dit boek is een 'must' voor iedereen die belangstelling heeft voor kleuren in dromen en voor aura- en chakrahealing: boeiend, intrigerend en vernieuwend.

Je moet het boek vinden in een bibliotheek of tweedehands winkel, want het boek is niet meer te koop.

Jes Bertelsen
Dromen, chakra's en meditatie
Ankh-Hermes, Deventer, 1982

 

Meer over kleuren in dromen
Meer over de betekenis van kleuren in dromen.