Ton Roumen: de kerk verbouwd tot sauna PDF Afdrukken E-mailadres

Ik kom de parochiekerk van mijn jeugd binnen door de achteruitgang, de kerk waar ik ben gedoopt en waar we elke zondag naar de liturgische vieringen gingen. Daar is het altaar. En het beeld van Christus, in een prachtige goudgele gloed gehuld. Dan valt mijn blik op de deur waardoor ik net nog binnenkwam, daar is het grootste deel van de achtergevel gesloopt. Voor een deel is de gevel nu nieuw, een ander deel is open en daarachter is een saunalandschap, met een zwembad en ligweiden….Persoonlijke ervaring als religieuze inspiratiebron
….en dan, dan ben ik wakker. Ik voel me vrij en ruim. Ik blijf nog even bij mijn droombeelden. Een droom over de ingrijpende verbouwing en afbraak van het traditionele en institutionele christendom. Maar ook een droom over lichamelijkheid, bloot zijn, kwetsbaar zijn, los en vrij in het water bewegen, ontspanning en overgave in de ligweiden.
Ik realiseer me dan: dít is precies de essentie van het boek dat ik op dat moment aan het schrijven ben. Mijn droom verwoordt beknopt en beeldrijk de boodschap van mijn boek. Oude gevestigde religies brokkelen af en laten ruimte voor nieuwe religieuze gevoeligheid. Het institutionele christendom wordt verdrongen door authentieke spiritualiteit. De moderne mens conformeert zich niet meer aan leerstellingen en regels, maar ziet persoonlijke ervaringen als de belangrijkste religieuze inspiratiebron.

Christusbeeld in gouden gloed
Wat een bijzonder droombeeld om de overgang te verbeelden van gevestigde religie naar spirituele gevoeligheid. De droom laat het belang zien van lichamelijkheid, ontvankelijkheid en genot en verwijst ook naar belangrijke spirituele waarden als persoonlijke groei, aandacht, genegenheid en heling. En daarnaast zegt de droom iets over een onveranderlijke essentie. Het Christusbeeld in gouden gloed dat zo mijn aandacht trekt, laat zien dat religie in essentie niet zal veranderen. Er zal altijd behoefte blijven bestaan aan verlicht Christusbewustzijn dat ons draagt.

Laat ik in het vervolg maar goed op mijn dromen blijven letten. Wie weet is er straks weer een mooi beeld als opmaat naar een nieuwe pennenvrucht.

 

Dr Ton Roumen is theoloog en begeleidt mensen in hun zoektocht naar zin en heling op de levensweg. Hij schrijft boeken over spirituele thema’s en verzorgt regelmatig retraites, seminars en lezingen.
Zijn laatste boek ‘De moderne mens als mysticus’ begint met bovenstaande droom.
Meer weten? Zie: Bezinning en bezieling

 

© www.droomnet.nl