Henk Fransen over de onbewuste kracht van ons immuunsysteem bij kanker PDF Afdrukken E-mailadres


Henk Fransen
'Kun je je immuunsysteem en je kanker tekenen?' De vraag komt van Henk Fransen: arts en gespecialiseerd in het werken met kankerpatiënten.

Voor me staat een doos gekleurd krijt. Ik kijk naar het lege blad papier. Mijn immuunsysteem tekenen? Het moet uitstralen weet ik, veel oranje, een toets met warm geel en ook fris helder groen.
Dan teken ik de kanker. Dat is toch moeilijker merk ik: donkerblauw wordt het met grillige rode strepen.

Kanker: na de operatie en de chemo

Ik ben benieuwd wat Henk over mijn tekening gaat zeggen. Ik heb kanker gehad, bij de onverwachte diagnose stond mijn hele leven even stil. Daarna kwam de chemo.... én de liefdevolle zorg en aandacht van talloze vrienden. En nu, nu het lijkt goed te gaan, maar komen er nieuwe vragen: waar gaat het echt om in mijn leven? Wat voel ik als mijn levenstaak? Hoe kan ik de kans verkleinen dat de kanker terugkomt?

Henk vertelt over mijn tekening: 'de kleur oranje is de kleur van je navelchakra, het heeft te maken met verbinding willen maken, met communiceren, met vrolijkheid'. Ik word blij van deze interpretatie, ik krijg er zin in: uitreiken, veel mensen, vrolijkheid. Ik voel ook direct ruimte om te gaan voor wat ik fijn vind.

Henk Fransen

Henk Fransen volgde de reguliere artsenopleiding en werkt in een ayurvedische kliniek in Utrecht samen met anderen aan een totaal aanpak van kanker die het beste uit Oost en West verenigt. Eerder werkte Henk in het stervenstehuis van Moeder Teresa in Calcutta en in ziekenhuizen in Afrika. In Nederland specialiseerde Henk zich in het zelfgenezende vermogen, met name dat van mensen die kanker hebben (gehad).

Immuunsysteem tekenen

Henk, waarom vraag je kankerpatiënten om hun immuunsysteem en hun kanker te tekenen?

'Tekenen is een manier om de spirituele aspecten die bij kanker een rol spelen naar voren te laten komen. De aanpak van kanker gaat dan over het verwerken van emotionele pijn, stressreductie, een positieve levensinstelling, zingeving en oppakken van je levenstaak. Onder de vaak positieve levensinstelling en sterke vechtlust van mensen met kanker, gaat niet zelden een ongeziene tegenkracht schuil die de tumor doet groeien zonder dat je daar grip op hebt. Het gaat er bij de tekening om dingen over jezelf te ontdekken die je nog niet weet, wat kun je in jezelf versterken? Ik ga uit van de bezieling en van de grote wijsheid van ons immuunsysteem. Ook de verhouding tussen immuunsysteem en de kanker in de tekening is belangrijk. Het immuunsysteem toont zich in de relatie tot de tumor'.

Hoe zie je de kleuren in zo'n tekening?

'De kleuren van de regenboog zijn universeel, ze gelden in alle culturen, de volgorde van regenboogkleuren komen overeen met chakrakleuren. De kleuren wellen op vanuit de ziel, ze zijn archetypisch, de kleuren verlichten als het ware de ziekte. De kleuren geel en wit komen veel voor, ze verdrijven de duisternis'.

Hoe ziet het immuunsysteem er vaak uit op deze tekeningen?

'Vaak zie ik in tekeningen van kankerpatiënten dat het immuunsysteem wordt uitgedrukt in een of twee kleuren, deze kleuren geven de behoefte van de ziel weer aan voeding. Blauw bijvoorbeeld, kan te maken hebben met de behoefte aan liefde en communicatie. Ik vraag altijd na wat iemand met de tekening heeft willen uitdrukken. Een tekening komt in eerste instantie voort uit het bewuste, ik probeer in een gesprek ook de onbewuste aspecten te ontdekken. Dromen komen meer voort uit het onbewuste, maar daarin kun je dan weer bewuste aspecten ontdekken'.

'Ons immuunsysteem heeft een gigavermogen'

'Ik ben me met kanker gaan bezighouden omdat ik vooral erg geïnteresseerd ben in ons zelfgenezend vermogen. Kanker is in principe ongeneeslijk. Maar uit onderzoek met muizen blijkt dat het immuunsysteem van sommige muizen ook een ongelooflijk grote tumor kan wegkrijgen. Daaruit blijkt dat het immuunsysteem een gigavermogen kan hebben. Ik zoek graag de grenzen van het mogelijke op: wat kan ons zelfgenezend vermogen bij kanker? '

Ontgiften en voeding

Henk vindt naast het spirituele gezichtspunt ook voeding en de omgang met afvalstoffen van belang. Hij baseert dit op de 3 E's van kankeronderzoeker Lothar Hirneise: Entgiftung, Ernährung en Energie-arbeit.

Henk: 'Voor ontgiften is het niet altijd nodig om te vasten. Ik pas onder andere 'panchakarma' uit de ayurveda toe: een diepgaande reiniging van lichaam én geest die oorspronkelijk alleen aan koning(inn)en voorbehouden was. Ook voeding speelt een belangrijke rol bij de aanpak van kanker: slechte voeding- en leefgewoonten zijn een van de belangrijke oorzaken van beschavingsziekten'.

Complementaire behandeling van kanker

Henk: 'Mijn ideaal is een goede complementaire behandeling van kanker. Nu zijn er zoveel alternatieve behandelingen, kijk maar eens op internet, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik wil dat simpeler en inzichtelijker maken aan de hand van de 3 E's. Als dat duidelijker is kunnen mensen beter zelf bepalen waarmee ze al of niet iets kunnen om hun kanker aan te pakken. Ik wil dat er verschillende centra in Nederland komen, waar we kunnen werken op basis van de 3 E's'.

Henk Fransen geeft lezingen en workshops 'Activeer uw zelfgenezend vermogen'

Hij de auteur van:

* Bondgenoot. Een autobiografie van een immuuncel: een parabel over ziekte en gezondheid, over leegte en vervulling

* Samen sterk bij kanker: een boek over de kracht van de liefde voor iedereen die met kanker te maken krijgt

Wil je meer weten over Henk Fransen en zijn werkwijze, kijk dan hier

 

© www.droomnet.nl