Droominterpretatie in de 21e eeuw PDF Afdrukken E-mailadres

Tjitske Wijngaard is psychologe en droomdeskundige in Apeldoorn. Ze was voorzitter van de Nederlandse droomvereniging VSD en bestuurslid van de internationale droomvereniging ASD. 

 

Ik word meegenomen door Indonesische sloppenwijken. We komen door allerlei heel smalle steegjes en straatjes die steeds lijken dood te lopen maar waar elke keer toch weer een doorgang is.

 

Ik word meegenomen door Indonesische sloppenwijken. We komen door allerlei smalle steegjes om uiteindelijk op onze bestemming te komen: de volledig ingezwachtelde baby in een klein kistje.

 

Het laatste voorval is een gebeurtenis uit mijn waakleven van 15 jaar geleden en het eerste is een recente droom. Hoe komt het nu dat ik geen enkele behoefte heb het tweede voorval te interpreteren terwijl ik van het eerste wil weten 'wat het betekent'. Waarom hebben we behoefte aan droominterpretatie maar niet aan waakgebeurtenis-interpretatie?

 

Is het omdat ik dingen in het waakleven zelf plan, zoals de kraamvisite bij de Indonesische baby? Dat kan nooit alleen het antwoord zijn. Als ik in de tuin sta en er strijkt een vlinder op mijn hand neer, denk ik ook niet meteen, 'wat betekent dit', terwijl ik dat toch ook niet heb gepland.

Het probleem ligt misschien bij de metaforen die we gebruiken om te praten over dromen: een droom is een boodschap van het onbewuste, een brief die je kunt openen of dicht laten. Kortom, iemand wil je iets laten weten en je kunt maar beter proberen te snappen waarover het gaat.

 

Ik stel voor dat we in deze nog verse eeuw gewoon opnieuw beginnen: er zit niet een mannetje of vrouwtje binnenin je, of een of andere macht buiten je die jou dromen stuurt waar jij beslist betekenis aan moet geven op straffe van beknotte psychologische of spirituele groei.

Je droomt, punt. Net zoals je leeft, punt. En dan kun je je laten raken, inspireren, beangstigen door een droom. Of je kunt een droom eens helemaal uitpluizen zoals je soms eens diep over het leven of over een gebeurtenis in je leven kunt nadenken

En het woord 'droominterpretatie' stoppen we met 'droombetekenis' en 'droomanalyse' in een fles die we in zee gooien. Over een eeuw spoelt die aan en begint het hele verhaal opnieuw.

 

 

© www.droomnet.nl