De droom van ... Marlies Bosch: gelijke kansen voor nonnen in Ladakh PDF Afdrukken E-mailadres

De nonnen van Ladakh

Eigenlijk begint dit verhaal al 200 jaar terug. Een paar vrouwen in Ladakh in Noord-India wilde worden gewijd tot boeddhistische non. Traditioneel doen nonnen vele geloftes. Maar deze vrouwen waren daar nog te jong voor. Wijding tot non ging dus nog niet. Ook later kwam het er niet meer van. Maar ze liepen al wel in de rode nonnenkleding. Dat was verwarrend voor de mensen in Ladakh.

Sinds die tijd hebben nonnen in Ladakh een lagere status dan monniken. Ze worden niet als 'echte' nonnen beschouwd. En krijgen dus, anders dan monniken, geen geld als ze een ritueel of gebed voor mensen doen. Veel nonnen werken dan ook als onbezoldigde dienstbode voor hun familie.

Tot voor kort leefden diverse nonnen bij het beroemde klooster Thiksey in vervallen koeienstallen met plastic zeilen erover tegen de regen. En hun nonnenkleed bestond uit weinig meer dan wat gerafelde lappen.

De droom van Marlies Bosch

Fotografe Marlies Bosch heeft al heel wat verschillende dingen gedaan: zo gaf en geeft ze trainingen aan vrouwen over gezondheid in Nederland, Amerika en voormalig Joegoslavië.

Marlies komt sinds 1995 in Ladakh. Ook daar geeft ze trainingen en soms woont ze een tijdlang in een klooster om er te mediteren.

Haar droom: een klooster bouwen voor zo'n vijftig oudere nonnen.

Ze werkt samen met nonnen en vele anderen aan haar droom.

Voor veel nonnen betekent dit klooster: voor het eerst sinds jaren een dak boven hun hoofd. Een warm bed om in te slapen. En de mogelijkheid om hun religieuze beoefening te doen. En om te leren lezen en schrijven. De eerste elf nonnen wonen er al. De jongere nonnen gaan buiten het klooster de kost verdienen: bijvoorbeeld met lesgeven op de plaatselijke school. Over een paar jaar kunnen reizigers die graag een meditatieve vakantie willen, in dit klooster logeren.

Nonnen gelijkwaardig aan monniken

Een ander deel van de droom van Marlies Bosch is:

een gelijkwaardige positie voor nonnen. Deze droom deelt ze met de arts Tsering Palmo. Tsering Palmo wilde aanvankelijk westerse medicijnen studeren. Maar ze zag daar van af, toen ze besefte dat de opleiding ook het doden van dieren inhield. Nu is ze arts in de Tibetaanse medische traditie. En directeur van de Ladakh Nuns Association. Mede dankzij de inspanningen van Tsering Palmo hebben vier nonnen bij een andere boeddhistische traditie hun wijding ontvangen. En tegenwoordig krijgen ook nonnen die een ritueel of gebed leiden voor de plaatselijke bevolking (een beetje!) betaald voor hun werk.

Dromen over je 'droom'

Waar je hart overdag voor klopt, komt ook in je dromen terug. Zo ook bij Marlies. Een van de nonnen, Tenzin Dechen zou een workshop geven voor de andere nonnen, met op de achtergrond een steuntje in de rug van Marlies. De nacht ervoor droomde Marlies:

Ik zie de nonnen zitten. Vrouwen die het altijd hebben gered, die weliswaar niet kunnen lezen en schrijven, maar die altijd een stralende lach op hun gezicht hebben. Wij zitten er ook, klaar om te beginnen. Een van de nonnen, in haar mond een paar stompjes van tanden, wil ons liever iets over haar leven vertellen. Ze wil ook over ons leven horen. Voordat we het weten is Tenzin Dechen niet meer workshop begeleidster, maar tolk, die onze ervaringen over en weer vertaalt.

Marlies vertelt verder:

'Toen ik wakker werd wist ik: ze hebben gelijk! Waarom zouden wij nonnen die nog nooit in een gemeenschap hebben geleefd een workshop over communicatie geven? We overlegden met elkaar en besloten de boodschap van mijn droom te volgen. We wisselden onze levensverhalen uit. Het hoogtepunt was voor mij toen de oudste non uitriep: 'Chick-chick!' Dit betekent: 'één op één!'

Sinds die tijd is er geen sprake meer van afhankelijkheid, we begrijpen dat we allemaal zusters zijn en door toeval in andere culturen en omstandigheden leven.'

 

Marlies Bosch werkt voor de Dutch Foundation for Ladakhi Nuns. Op de website van de Foundation vindt u meer over het werk voor en met de nonnen in Ladakh.

En:

Vrijwilligers zijn altijd welkom: om te bouwen, Engelse les te geven, te koken of... Iedere inzet en ieder talent is welkom. Wel is een flexibele instelling vereist. Komende zomer wordt gewerkt aan nieuwe kamers en het gemeenschapsgebouw.

Mail: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

 

© www.droomnet.nl