Bruno-Paul de Roeck: gastcolumnist PDF Afdrukken E-mailadres

Bruno-Paul de Roeck doceerde aan diverse opleidingen voor Gestalt-therapie en is beeldhouwer. Tegenwoordig woont hij afwisselend in België en Frankrijk. Hij geeft lezingen over verschilllende thema's. De Roeck is auteur van diverse boeken over o.a. dromen, psychologie en psychotherapie.

 

Laat niet toe dat iemand anders verklaringen hecht aan jouw droom. Meteen slaan!!

Dit zinnetje komt uit de les over omgaan met dromen (De Roeck & v.d.Abeele: Liever leren dan afleren).

'Meteen slaan' zeg ik wanneer anderen proberen jouw dromen uit te leggen. We mogen onze dromen niet uit eigen beheer in de handen van anderen leggen! En de agressieve manier waarop allerlei goede raad en verbeteringsproducten ons opgedrongen wordt kunnen we het best op een agressieve manier counteren. Eindeloos praten helpt niet.

De harde kern van de meeste problemen waar mensen mee worstelen is, denk ik, dat ze zichzelf niet echt waarderen en niet echt liefhebben en daarvoor in de plaats goedkeuring of waardering zoeken die anderen, of de publieke opinie, moeten geven. Dat ze nooit 'liefste' zeggen tegen zichzelf als ze voor de spiegel staan. Dat ze, zichzelf veroordelend, zich proberen te veranderen in iets wat 'men' zegt dat beter is. Daarvoor doen mensen beroep op plastische chirurgie, cosmetica, therapieën, diëten, trainingen, enz., terwijl die dingen niet daarvoor dienen.

Gelukkig hebben wij onze dromen die zich niet laten censureren door heersende normen. En gelukkig hebben wij daarbij, diep in ons, nog een stil plekje waar niemand ons kan dwingen en waar wij, van binnen uit gelukkig kunnen zijn of worden.

 

Bruno-Paul de Roeck

Auwegemvaart 83, B 2800 Mechelen , (0032) (0)15 260197

Grande rue 60 , 26470 La Motte Chalancon, France, (0033)(04)75272542

 

 

© www.droomnet.nl