Oerbeelden of archetypes PDF Afdrukken E-mailadres

Archetypes zijn droombeelden die voortkomen uit de diepste bronnen van ons onbewuste. Bronnen die we delen met alle mensen overal ter wereld.
Hoe kunnen we archetypes in onze dromen begrijpen?

Wat zijn oerbeelden?

Emotioneel krachtig

Hoe kun je archetypes begrijpen?

Wat zijn oerbeelden?

De psycholoog Carl Gustav Jung ontwikkelde het idee van oerbeeld of archetype.

Jung heeft reizen gemaakt naar andere culturen dan de onze, zoals India en ontmoette de Indianen in Noord-Amerika.

Deze reizen hebben Jungs denken diepgaand beïnvloed. Hij zag dat in dromen van mensen afkomstig uit verschillende culturen dezelfde thema's naar voren kwamen. Om dit te verklaren nam hij een 'collectief onbewuste' aan.
Deze beelden of thema’s uit het collectief onbewuste worden herkend en begrepen door iedereen, dus zowel voor de Indiaan als voor de moderne westerse mens. Deze oerbeelden noemt Jung archetypes. Ze geven de geschiedenis van de menselijke soort weer, van ongedifferentieerde eencellige levensvormen tot het gecompliceerde wezen mens.

Archetypes zijn krachtige, emotionele beelden

Archetypes in dromen komen naar voren in tijden van overgang: belangrijke veranderingen in iemands uiterlijke leven maar vooral ook belangrijke emotionele veranderingen. Archetypes kunnen zich ook spontaan manifesteren in creatieve processen.
Oerbeelden zijn vaak emotioneel sterk geladen. Denk aan reclamebeelden. Deze hebben meestal een heel krachtige werking, of je het nu wilt of niet. Voorbeelden van archetypes zijn: de bron, de slang, de held en de draak.

Hoe kun je archetypes begrijpen?

Een oerbeeld laat zich niet in een woord benoemen. Als zo’n beeld in je droom voorkomt, beschouw het dan als een uitnodiging om er verder mee bezig te gaan.

Je kunt bijvoorbeeld sprookjes lezen waar het oerbeeld in voorkomt. Heb je gedoomd van een slang? Houd je dan een tijdlang intensief bezig met slangen. Door sprookjes, mythen of religieuze verhalen over de slang te lezen. Of kijk naar foto’s en schilderijen van slangen. Of ga eens een middagje googelen op het zoekwoord ‘slang’. Je kunt ook tekeningen van slangen maken.
Kortom: ontmoet de slang op alle mogelijke manieren. Geleidelijk zal je steeds meer aanvoelen wat het thema ‘slang’ voor plaats in jouw leven kan hebben. En vooral; hoe het jouw leven kan verrijken en verdiepen.

 

© www.droomnet.nl