Kleuren in dromen: zwart PDF Afdrukken E-mailadres

Zwart een kleur? Jazeker, een kleur die een heel eigen betekenis heeft in dromen. De kleur van de dood? Of kan zwart nog meer beteken?

Algemeen archetypisch

In de middeleeuwen sidderde men voor de duivel. En eerder was er de figuur van Hades, de in het zwart geklede heerser van de onderwereld. In India zouden zwarte vogels de dood voorspellen. In veel culturen voorspelt zwart de dood.

Depressie

 

zwart kan wijzen op depressie: een sombere zwarte omgeving.

Anderzijds kan zwart ook staan voor kracht: het alter ego van een droomster is de krachtige, levenslustige cowboy in het zwart.

Een dromer maakt zijn ex-vriendin 'zwart' door haar in zijn droom letterlijk in het zwart op te voeren.

Man in het Zwart

Dit is een figuur met vele facetten.

Zo is er de gemaskerde Man in het Zwart: onbekende aspect van de persoonlijkheid. Maar ook iemand die zichzelf niet laat zien.

Maar ook de pure basale angst kan zich in het zwart hullen: denk aan de negen zwarte ruiters in ''De ban van de ring" van Tolkien.

En de ongekende en verdrongen aspecten van de persoonlijkheid zijn soms zwart: de keurige vrouw die droomt van prostituees in een zwarte auto.

Zwarte paardHet zwarte dier

Het zwarte paard is het symbool van pure kracht.

Maar het zwarte dier kan ook gaan over de verdrongen wensen van de dromer: de zwarte vos die wel degelijk een lekker fijn plekje in het bos kan vinden.

De zwarte vogel is vaak een boodschapper die de dromer wijst naar wat werkelijk essentieel voor hem of haar is. In de Griekse en Welshe mythologie is de zwarte vogel een orakelvogel die de weg wijst in het land der geesten.


Over kleuren in dromen

Betekenis van andere droomkleuren

 

© www.droomnet.nl