Kleuren in dromen: geel PDF Afdrukken E-mailadres

Bij geel denken mensen nogal eens aan verraad of jaloezie. Maar... in onze dromen is geel juist vaak een positieve kleur.

Geel in de middeleeuwen

De negatieve betekenis van geel stamt uit het middeleeuwse christelijke Europa. Zo wordt Judas wordt vaak in het geel afgebeeld. Maatschappelijk uitgestotenen als joden, heksen, moslims of beulen moesten geel dragen. In islamitische landen waren het dan soms weer de christenen die geel moesten dragen.

De keizer draagt geel

Maar ondanks die negatieve associaties met geel, worden mensen juist vaak blij bij het zien van geel. Kinderen houden van geel. En in China was geel een goddelijke kleur die alleen de keizer mocht dragen.

Opvallend geel

Mensen die zichzelf niet zo durven laten zien, dromen soms dat ze in het geel zijn gekleed. Geel dragen is zoiets als zeggen: 'kijk eens, hier ben ik'. De gele droomkleren compenseren de houding van overdag. De energie van geel kan de dromer helpen om zich meer te laten zien in hun eigenheid.

Geel en de zon

Geel kan ook staan voor de lente of een nieuwe periode. Een vrouw wiens laatste zoon uit huis is gegaan, droomt dat ze haar kamer geel verft, er ligt een gele sprei en er staan gele narcissen.

Geel fungeert soms ook als 'licht in de duisternis' in een sombere droom.

De associatie van geel met de zon geeft geel kracht.

Gele bloemen

Gele bloemGeel komt nogal eens in dromen voor in de vorm van bloemen.

Een oud verhaal wil dat er een schat ligt begraven op de plek waar gele bloemen bloeien. Dromen van een plek waar gele bloemen bloeien, kan aangeven dat er ook in je binnenste een schat' of een nieuwe mogelijkheid wacht op ontplooiing. Gele bloemen in dromen symboliseren soms dan ook inspiratie. Carl-Gustav Jung zegt over gele bloemen: 'de gele bloem is het antwoord van de aarde op het gelaat van de zon'. Of anders gezegd: het gelaat van ons zelf gekeerd naar het goddelijke.

 

Over kleuren in dromen

Betekenis van andere droomkleuren

 

© www.droomnet.nl