Kleuren in dromen: blauw PDF Afdrukken E-mailadres

Het donkerblauw van de uniformiteit. En anderzijds: stralend lichtblauw voert ons mee naar de eeuwigheid.

Blauwe vogelDonkerblauw

De kleur van uniformen, van eenvormigheid. En daarmee de kleur van beklemming van inperking, soms zelfs depressie.

De ruimte

Lichtblauw is natuurlijk bij uitstek de kleur van onbegrensde ruimte. Lichtblauw kan ons weer 'lucht' geven. Carl-Gustav Jung vertelt dat hij als jongeman tijdens een aanval van kroep waarbij hij het gevoel had te zullen stikken, werd gekalmeerd door een droom over oplichtende blauwe cirkels.

De blauwe hemel

Soms lokt de ruimte van de hemel ons als de dingen te pijnlijk voor ons worden. Lichtblauw kan soms duiden op het weglopen voor moeilijkheden. Een droomster heeft het over een 'plezierig soort onverschilligheid' als ze droomt dat ze bij haar ex-partner wegvlucht, omhoog, de blauw hemel in, de ex-partner bij wiens herinnering ze nog altijd heel verdrietig wordt.

Vrijheid

Blauw leidt ons ook omhoog, geeft ons vrijheid.

Zo zijn er dromen waarin een blauwe shawl zich langs een lange pilaar omhoog windt, de blauwe regen die zich bij een toren omhoog windt. Of de blauwe vogel als ultiem symbool van vrijheid. Een droomster die vaak depressief is geweest en zich daaraan nu ontworstelt droomt dat een blauwe vogel zich losmaakt uit iets zwaars en donkers en dan omhoog vliegt.

Lucide dromen

Blauw kan ook samenhangen met lucide dromen.

Nederlands beroemdste lucide dromer, de schrijver Frederik van Eeden schrijft: 'gisteren nacht zag ik voor mij een blauw patroon van een stof, een kleeding stuk, en ik wist dat ik in mijn heldere sfeer was''. Blauw kan lucide dromen aankondigen. En in lucide dromen komt naar verhouding vaker blauw voor.

 

Over kleuren in dromen

Betekenis van droomkleuren

 

 

© www.droomnet.nl