Kleur in dromen: bruin PDF Afdrukken E-mailadres

Bruin is een oerkleur bij uitstek. Een kleur die een heel eigen rol in onze dromen vervult.

Niet opvallen

Gewoontjes, nederig, niet opvallend. Een jonge man die moeite heeft om in het middelpunt van de aandacht te staan, ziet een gehurkte man in de spotlights: de man is in het bruin gekleed. De dromer wil zichzelf het liefst zo onzichtbaar en gewoontjes mogelijk maken.

Freud

Bruin is een kleur die bij Freud veel aandacht krijgt. Hij ziet verband met de anale fase uit onze kindertijd. Bij mensen die te snel zindelijk hebben moeten worden, verwijst bruin naar een innerlijk conflict tussen enerzijds lekker willen smeren en poepen en krampachtig netjes en ordelijk willen zijn anderzijds. Zo droomt een vrouw dat ze bruine substantie op keurig aangelegd pad gooit.

Aarde

Bruin is ook de kleur van de aarde. In een 13e eeuws Frans gedicht zegt de anonieme dichter dat een ridder bruine kousen moet dragen, om hem te herinneren aan de bruine aarde waarin hij eens zal liggen. Een droomster voelt een bruine vloer uit haar droom aan als 'een diepe rust, een oergevoel, bijna een soort thuiskomen'. Ook het beeld van een bruine kei kan dat gevoel geven.

Het Bruine Mannetje

Een onverwachte gast in dromen is het bruine mannetje: wat ongrijpbaar, vaak klein, een enkele keer iets groter. De alchemist Paracelsus zegt dat kleine bruine mannetjes grote verborgen schatten bewaken. Een droomster vliegt op een paard door de lucht. Vlak voordat ze gaat landen ziet een bruin mannetje dat voor haar wijsheid vertegenwoordigt. Het bruine mannetje helpt haar om met de 'voeten op de grond te komen''.

Bruine hondBruine dieren

Bruin: geaard en niet opvallend. De ideale eigenschappen om een gevoel van veiligheid en betrouwbaarheid op te roepen.
Bruine dieren, een bruine hond of bruin paard kan dan ook goed als bondgenoot optreden. Op de rug van het bruine paard draven we naar een veilige plek bijvoorbeeld.

 

 

 


Over kleuren in dromen

Betekenis van andere droomkleuren

 

© www.droomnet.nl