Ik droom vaak dat ik nog op kamers woon PDF Afdrukken E-mailadres

Hallo Ada,

Al jaren droom ik met zekere regelmaat dat ik weer in mijn studentenkamer woon. Ik vraag me dan af, 'Wat doe ik hier, ik woon toch allang samen en had mijn kamer opgezegd'. In de kamer is het een rotzooi en ik moet veel opruimen en weggooien. Ik vind het een beklemmende droom. Ik wil daar niet meer zijn. Wat betekent deze droom?

Groetjes van Evelien

 

Hallo Evelien,

Een goed idee om iets te vragen over een zich herhalende droom. Juist die dromen wijzen op iets dat je lastig of pijnlijk vindt, maar wat jij nog niet (voldoende) hebt opgelost. Wanneer je zo'n droom begrijpt en ernaar handelt, komt die meestal niet meer terug. Het geeft je misschien al enig inzicht wanneer je weet in wat voor periodes je deze droom hebt: wat is er dan belangrijk in je leven? Hoe voel je je dan?

Je droomt over het studentenhuis waar je woonde. Het komt vaak voor dat dromen verwijzen naar eerdere periodes in iemands leven. Dan is er iets uit die tijd dat nu nog steeds een rol voor de dromer speelt. Misschien een levensinstelling van toen, of dezelfde emoties, sfeer of gedragspatronen. Mogelijk ook is er in die tijd iets gebeurd dat de dromer nog niet heeft verwerkt.

Je vindt je droom beklemmend, dus je hebt zeker een innerlijke behoefte om de dingen van toen 'op te ruimen'. Wanneer je weet wát je opruimt in je droom, kun je uitzoeken welke aspecten van toen nu nog een rol in je leven spelen. Het opruimen van oude boeken betekent weer iets anders dan lege wijnflessen weggooien bijvoorbeeld.

Misschien kun je je ogen eens dichtdoen en je droombeelden weer voor de geest halen: hoe ziet je kamer er uit in je droom? Welke rommel zie je voor je? Wat valt je als eerste op? Waarbij jeuken je handen het meeste om het op te ruimen? Wanneer je dat weet heb je waarschijnlijk wel een idee waar het mee te maken heeft.

Ik wens je veel succes bij het 'opruimen'.

Hartelijke groet, Ada de Boer

Deze droom en droomuitleg verschenen oorspronkelijk in februari 2009 op de website van Psychologie Magazine

 

© www.droomnet.nl