Dromen over spinnen PDF Afdrukken E-mailadres

Hallo Ada,

Mijn dochter Pien (nu 18 jaar) droomt al vanaf haar vierde jaar over spinnen. Spinnen die in haar bed en in haar slaapkamer zitten. Heel veel en groot of klein. Zij is ook heel erg bang voor spinnen en is zelfs daarvoor bij een psychologe geweest. Het gaat nu iets beter en de dromen zijn ook minder heftig.

Vriendelijke groet,

Jacinta

 

Hallo Jacinta,

Het is bemoedigend dat Pien inmiddels heeft ervaren dat ze zelf iets aan haar angst kan doen door de sessies bij de psychologe.

Pien had de dromen al toen ze nog een kind was. Veel kinderen van die leeftijd - vier, vijf en zes jaar - hebben angstdromen. Volwassenen hebben vaak veel minder nachtmerries. Vooralsnog weten we niet wat daarvoor de verklaring is. Mijn eigen idee daarover: kleine kinderen komen terecht in een wereld die nog niet goed grijpbaar voor ze is en dat roept angst op. Een angst die zich in allerlei beangstigende droombeelden kan vertalen.

Pien heeft haar angstdromen meegenomen door de jaren heen. Ook dat gebeurt zeker vaker. Ik ken Pien niet en kan dus niets zeggen over de reden daarvan. De plaats waar de spinnen in de droom zijn, vertelt waarschijnlijk wel wat meer: in de slaapkamer en in bed, plaatsen waar je ongestoord jezelf kunt zijn en waar je je kunt ontspannen, uitrusten en je kunt overgeven. Misschien dingen die niet zo makkelijk zijn voor Pien?

De meeste keren dat ik dromen over spinnen heb gehoord, stonden de spinnen voor een ervaring van onoverzichtelijkheid en oncontroleerbaarheid.

Nu het wat beter gaat, kan Pien misschien een stapje verder doen. Ze zou eens kunnen fantaseren hoe ze met de droomsituatie zou kunnen omgaan en zich voorstellen hoe haar droom dan verder zou kunnen verlopen. Ik geef hier wat suggesties om verder te fantaseren, maar dat zijn echt alleen suggesties, het gaat er om dat Pien het zich zelf kan voorstellen.

Een paar suggesties: Pien draagt een spinnenwerend pak, ze strooit een stof om haar bed waar spinnen absoluut niet tegen kunnen, ze loopt de kamer uit of ze heeft iemand bij zich bij wie ze zich helemaal veilig voelt. Het kan dan gaan om een bekende, maar het kan ook een fantasiefiguur zijn, of een hoofdpersoon uit een film of boek.

Belangrijk is dat Pien zich geleidelijk gaat realiseren dat er ook andere droomscenario's mogelijk zijn.

Heel veel succes gewenst.

Met hartelijke groet,

Ada de Boer

 

Deze droom en droominterpretatie verschenen eerder op de website van Psychologie Magazine in februari 2009

 

 

© www.droomnet.nl