Wat zijn dromen? PDF Afdrukken E-mailadres

Wat is dat eigenlijk precies: een droom? Zie je, hoor je of ruik je in je dromen? En hoevéél droom je eigenlijk?

 

Wat zijn dromen?

Droomslaap

Hoe lang dromen we elke nacht?


Dromen:

soms een logisch opeenvolgend verhaal met een begin, midden en eind. Andere keren gaat het om fragmenten die op het eerste gezicht niet zo veel met elkaar te maken hebben. Losse beelden of fragmenten kunnen ook soms chaotisch aandoen.

Vaak zijn dromen visueel van aard; we zien droombeelden. In de Bijbel wordt als het over dromen gaat, dan ook steeds de aanhef gebruikt: 'en ziet'. De meeste dromen zijn in kleur, maar vaak zijn de dromers zich daar niet van bewust.
Mensen die van jongsafaan blind zijn, dromen niet in beelden. Maar als ze eerst nog hebben kunnen zien, dan zijn hun dromen wel visueel. 

Horen kan ook: we horen een stem die misschien onze naam roept. Of muziek of andere geluiden. Horen komt wel veel minder vaak voor dan zien. Vaak ook 'weten' we dat er iets gebeurt in onze droom, of dat er iemand is. Ook zonder dat we dat zien. En het is zelfs mogelijk om in dromen te ruiken. Maar dat komt maar heel zelden voor.

Tijdens dromen kunnen we een heel andere tijdsbeleving hebben.

Droomslaap

We dromen een aantal keren per nacht gedurende speciale slaapperiodes die we REMslaap noemen. REM staat voor Rapid Eye Movement. Gedurende deze REM slaap maken we snelle bewegingen met onze ogen.

DE REMslaap komt bij iedereen vier tot vijf keer per nacht voor. We dromen ongeveer 25% van de tijd dat we slapen.

Als iemand zegt dat hij niet droomt, zegt hij eigenlijk dat hij zich geen dromen herinnert.

De eerste droom die we hebben duurt vaak maar een paar minuten, maar de laatste droom van de nacht kan wel een half uur tot drie kwartier duren.

De eerste dromen van de nacht zijn vaak wat meer verbaal van aard. Er komen eerder gedachten in voor dan beelden. In de latere dromen spelen emoties meer een rol. Ook komen er waarschijnlijk meer kleuren in voor.

Hoe lang dromen we elke nacht?

• Baby's tijdens de laatste twee maand van de zwangerschap 60% van de slaaptijd

• Pasgeboren baby's 60% van de slaaptijd

• Kleuters dromen 35% van de slaaptijd

• Volwassenen dromen zo'n 25% van de slaaptijd

 

 

 

 

© www.droomnet.nl