Vrouwendromen en mannendromen PDF Afdrukken E-mailadres

Zowel naar hoeveelheid als inhoud zijn er verschillen tussen dromen van vrouwen en mannen. De verschillen zijn weliswaar relatief, maar soms toch opvallend.

Hoeveel dromen vrouwen en mannen?

Vrouwen herinneren zich beter dan mannen hun dromen.

Vrouwen hebben tot het eind van hun menopauze meer REMslaap dan mannen, ook verkeren ze naar verhouding meer in de diepe slaapstadia.

Vrouwen geven ook langere droombeschrijvingen. Tot de leeftijd van vijf jaar vertellen jongens en meisjes ongeveer even veel over hun dromen. Maar vanaf deze leeftijd vertellen vrouwen meer.

Vrouwen dromen waarschijnlijk vaker in kleur. Maar misschien komt dit vooral omdat er meer mannen kleurenblind zijn dan vrouwen.

Vrouwen dromen meer over bekenden

Vrouwen dromen evenveel over vrouwen en mannen. Mannen daarentegen dromen meer van mannen. Dit beeld verandert enigszins als het gaat over vrouwen die buitenshuis werken. Bij hen komen iets meer mannen in dromen voor.

Vrouwen dromen überhaupt meer van mensen. En ook dromen ze meer over bekenden.

Rolbevestigend

De verschillen zijn soms nogal rolbevestigend.

Zo komt in mannendromen meer fysieke agressie voor, vrouwen zijn er vaker het slachtoffer van. De agressie van vrouwen is vaker verbaal en bijna altijd in reactie op agressie van een andere droomfiguur. Ook de plaats van handeling kan verschillend zijn: zo dromen vrouwen wat vaker over binnenhuis scènes dromen dan mannen.

Vrouwen dromen meer over kleine, tamme dieren en vaker over zoogdieren. Denk aan poezen, konijnen, lammetjes, honden. Mannen hebben een voorkeur voor grotere, wildere dieren: de slang, walvis, olifant, leeuw. Ook komen wat meer vogels voor.

Woorden die mannen vaker noemen als het over hun dromen gaat zijn: over reizen, auto, slaan, echtgenote. Vrouwen noemen vaker de woorden: echtgenoot, thuis en huilen.

Dromen en erotiek

En het niet uitblijven: ook als het gaat om erotische dromen, zijn er verschillen.

Vrouwen dromen ook minder vaak over seks dan mannen. Mannen hebben rond hun twintigste en dertigste de meeste orgasmen in hun dromen, bij vrouwen ligt de piek rond het veertigste levensjaar.

Zowel mannen als vrouwen kunnen in hun droom van de andere sekse zijn: een vrouw droomt bijvoorbeeld dat ze een penis heeft, een man heeft borsten. Ook is er soms twijfel aan de eigen mannelijkheid, zoals de man die droomt dat er geen kogels uit zijn geweer komen.

Zie ook:

Vrouwendromen en mannendromen

Dromen tijdens de menstruatie

Dromen tijdens de zwangerschap

Voorspellende dromen tijdens de zwangerschap

Dromen in de menopauze

 

© www.droomnet.nl