Jung over dromen PDF Afdrukken E-mailadres

Sprookjes en mythes helpen je het verhaal van je droom te ontdekken

 

Freud en Jung

Collectief onbewuste

Archetypes

Individuatie

Sprookjes en mythen

Freud en JungImage

Jung was eerst een vriend en volgeling van Freud. Later splitsten zich hun wegen. Freud richtte zich overwegend op verborgen sexuele en agressieve impulsen. Jung zag vooral het belang van de religieuze kant van de menselijke geest.

In tegenstelling tot Freud behandelde Jung ook psychiatrische patiënten. In Jungs tijd bestond de moderne psychofarmaca nog niet, zodat hij de uitingen van de menselijke geest in zijn meest extreme en kleurrijke vormen kon bestuderen.

Ander verschil tussen beiden was dat Jung veel reisde. Hij kwam daarbij ook in contact met niet-westerse culturen.

Collectief onbewuste

Deze reizen hebben Jungs denken diepgaand beïnvloed. Hij zag dat in dromen van mensen afkomstig uit verschillende culturen dezelfde thema's naar voren kwamen. Om dit te verklaren ontwikkelde hij het idee van het 'collectieve onbewuste'. Sommige beelden uit dit collectief onbewuste zijn voor iedereen hetzelfde, dus zowel voor de Indiaan als voor de moderne westerse mens. Deze oerbeelden noemt Jung archetypes. Ze geven de geschiedenis van de menselijke soort weer, van ongedifferentieerde eencellige levensvormen tot het gecompliceerde wezen mens. Jungs ideeën over de ontwikkeling van archetypes zijn mede geïnspireerd door Darwins evolutietheorie.

Archetypes

Archetypen zijn vaak emotioneel sterk geladen. Denk aan reclamebeelden. Deze hebben meestal een heel krachtige werking, of je het nu wilt of niet. Voorbeelden van archetypes zijn: de bron, de slang, de held en de draak. Deze beelden komen veelvuldig voor in de dromen die Jung beschrijft. Freud schrijft in zijn boek Traumdeutung vaak over alledaagse dromen: het dienstmeisje gaat naar de markt om vlees te kopen. Maar Jung heeft het meer over exotische droombeelden.

Individuatie

De beelden uit het collectieve onbewuste komen volgens Jung vooral naar voren bij grote veranderingen in ons leven. Of bij de overgang van de ene levensfase naar een volgende, zoals de overgang van puberteit naar volwassenheid. Het is ieders levensopgave om de oerbeelden in ons bewustzijn en ons dagelijkse leven te integreren. Dit proces zet zich gedurende ons hele leven voort.

Jung noemt dit het individuatieproces. Het is een vaak fascinerende ontdekkingsreis door ons innerlijk. Je zou het ook een zingevingsproces kunnen noemen. Jungs eigen leven vormt een voorbeeld van deze reis.

Sprookjes en mythen

Een goede manier om dromen te begrijpen is door te kijken naar overeenkomsten met thema's uit sprookjes en mythen. Het zijn immers dezelfde archetypen die zowel aan dromen als aan sprookjes en mythen ten grondslag liggen.

Lees ook over de visie van:

Het boeddhisme

Freud

Faraday

Gestalt

Crick en Mitchison

 

© www.droomnet.nl