Dromen: verschillende visies PDF Afdrukken E-mailadres

Dromen: het hangt maar net van je wereldbeeld af hoe je tegen dromen aankijkt. Er zijn dan ook talloze visies op dromen. Iedere cultuur heeft er wel een theorie of verhaal over. Ook in verschillende religies leven ideeen over dromen. En ook filosofen hebben er over gespeculeerd…
De moderne psychologie laat zich evenmin onbetuigd. Over Sigmund Freud, Carl-Gustav Jung, Fritz Perls, Ann Faraday, Francis Crick en Graeme Mitchison.

 

Sigmund Freud 

was de pionier op dromen gebied. Ook bracht hij met zijn klassieker ‘Die Traumdeutung’ de eerste aanzet om het verschijnsel dromen bekendheid te geven. Zowel bij vakgenoten als bij een breder publiek

Dromen vormden in zijn visie de koninklijke weg naar het onbewuste. En daarmee de aanzet tot genezing van psychosomatische verschijnselen als hoofdpijn en verlamming.
Ook vervullen dromen vervullen onze onbewuste wensen Freud illustreert zijn opvatting met het oude Hongaarse gezegde: 'Wat droomt een kip? Een kip droomt van maïs'.
Verder over de droomtheorie van Freud

 

Boeddhisme
Dromen als illusies van onze geest. Niet droominterpretatie is van belang, maar gewaarzijn tijdens het droomproces. En dan is er nog het onderscheid tussen karmische en heldere dromen.
Verder over boeddhisme en dromen

 

Carl-Gustav Jung
Eerst waren ze vrienden: Freud en Jung. Later splitsten zich hun wegen. Waar Freud het had over verdrongen seksuele wensen, legde Jung de nadruk op de religieuze kant van dromen. Dromen als weg om te worden die je eigenlijk bent: individuatie.
En de droombeelden van het collectieve onbewuste gaan over levens thema's uit alle culturen. Sprookjes en mythes kunnen helpen om deze archetypische droombeelden te begrijpen.
Verder over de droomtheorie van Jung

 

Frederic Perls
was een Weense psychoanalyticus. Na de 'Anschluss' in 1933 vluchtte hij uit Oostenrijk. In California ontwikkelde hij de Gestalt-therapie, die ook een moderne en bijzonder praktische kijk op dromen biedt. Droombeelden zijn aspecten van jezelf. Wanneer de dromer zich identificeert met verschillende droombeelden, kan er een verhelderende dialoog plaatsvinden.
Verder over de droomtheorie van Perls

 

Ann Faraday
In de jaren zeventig liet de Engelse psychologe Ann Faraday zich inspireren door Perls. Belangrijke vraag voor Ann Faraday: als je droomt over iemand, gaat het dan over jezelf of over die persoon? Zegt een droom over je buurman iets over jou of toch ook over je buurman? Om die vraag te beantwoorden onderscheidt ze drie droomniveau’s.
Verder over de droomniveau’s van Ann Faraday

 

Francis Crick en Graeme Mitchison
Neurofysiologen Crick en Mitchison lanceerden in 1983 een uitdagende nieuwe hypothese over de functie van de REMslaap. Hun centrale idee: we dromen om te vergeten.
Meer over de theorie van Crick en Mitchison

 

© www.droomnet.nl