Dromen tijdens de zwangerschap PDF Afdrukken E-mailadres

Grote levensveranderingen hebben hun weerslag in dromen. En als er iets een grote verandering is, is dat natuurlijk zwangerschap. Zeker de eerste keer dat je zwanger bent.

Slaap tijdens de zwangerschap

Niet alleen droom je anders als je zwanger bent, je hele slaapritme kan veranderen. Zeker in de eerste paar maanden van je zwangerschap is er kans dat je dieper slaapt. En dat je langer slaapt. Voor sommige vrouwen kan dat wel een of zelfs twee uur per nacht schelen. In deze periode droom je vaak meer dan anders.

Na de vierde en vijfde maand slaap je misschien weer korter: je dikke buik maakt liggen ongemakkelijker. Of je voelt je kindje al bewegen. En zeker de laatste weken voor je bevalling kunnen onrustige benen, of kramp je slaap flink verstoren.

Zwangerschapsdromen in de eerste drie maanden

Natuurlijk heb je ook nog steeds veel 'gewone' dromen maar er zijn ook thema's en symbolen die vooral naar voren komen tijdens de zwangerschap.

De eerste maanden kunnen dromen de veranderingen in je lichaam weerspiegelen: zo kun je dromen van grote vrachtwagens, auto's of bussen. Of van tuinen, fruit, zaad en bloemen. Dromen van zwemmen of van water hebben waarschijnlijk te maken met vruchtwater. Dromen van kleine waterdieren zoals hagedissen of kikkervisjes passen bij dit stadium van de ontwikkeling van de baby.

Zwangerschapsdromen van de vierde tot de zevende maand

Psychologische veranderingen en thema's spelen nu ook een rol: je droomt van voormalige geliefden: je laat daarmee die periode als het ware voorgoed los. Dromen over je partner komen ook voor: je partner heeft weinig begrip voor je, heeft een ander of is juist heel behulpzaam. Dit hoeft allemaal niets te zeggen over hoe je partner echt is: het gaat in de eerste plaats over hoe jezelf de relatie met je partner beleeft. Of over waar je bang voor bent of juist op hoopt. Ook de relatie met je eigen moeder kan een thema zijn: nu je zelf moeder wordt heeft dat natuurlijk invloed op je innerlijke relatie met je moeder. En zeer waarschijnlijk ook op je relatie in je leven overdag met je moeder.

Zwangerschapsdromen in de laatste maanden

Je dromen staan nu in het teken van voorbereiding, angst en hoop. Je droomt over je aanstaande bevalling, of je baby een meisje of jongetje zou kunnen worden of over de naam van de baby. En zeker bij de eerste zwangerschap kan je twijfelen of je wel een goede moeder zilt zijn: je droomt misschien dat je je baby ergens vergeten in een stoffig hoekje of in een winkelwagentje achterlaat bijvoorbeeld. Aanstaande vaders kunnen dit trouwens ook dromen.

Angstdromen komen ook voor: angst dat de bevalling niet goed gaat, en vooral angst dat er iets mis zal zijn met je baby.

Misschien handig om te weten; de meeste dromen zijn niet voorspellend. Je dromen gaan vooral over je eigen angst en hoop. Heel logisch eigenlijk bij zo'n ingrijpende periode als zwangerschap en zo'n ingrijpende gebeurtenis als een bevalling.

Meer over vrouwendromen:

Verschil tussen dromen van mannen en vrouwen

Voorspellende dromen tijdens de zwangerschap

Dromen tijdens de menstruatie

Dromen tijdens de menopauze

 

© www.droomnet.nl