Dromen tijdens de menopauze PDF Afdrukken E-mailadres

Iedere vrouw beleeft haar menopauze anders en datzelfde geldt natuurlijk voor dromen. Toch kunnen bepaalde droomthema's vaker voorkomen tijdens de menopauze.

Je slaappatroon tijdens de menopauze

De slaap zelf kan veranderen tijdens je menopauze: je slaapt misschien wat lichter, sommige vrouwen worde vaker wakker. En: je droomt minder, waarschijnlijk doordat er minder oestrogeen wordt aangemaakt in je lichaam. Veel vrouwen herinneren zich hun dromen ook minder goed. Sommige vrouwen hebben in deze tijd ook vaker angstdromen dan voor de menopauze.

Opvliegers

Opvliegers: veel vrouwen hebben er last van, maar liefst 85%. Ook 's nachts heb je opvliegers. Er is een grote kans dat je vlak voor of na een opvlieger korter of langer wakker wordt.

Opvliegers hebben soms ook invloed op je dromen. Je droomt misschien over droogte, of vuur, een huis dat uitbrandt, een heftig brandalarm...

Afscheid

Droomthema's kunnen afscheid of verlies weergeven. Afscheid nemen van een tienermeisje: misschien is het een definitief afscheid van je zelf als meisje in je tienerjaren. Of er is een afscheid van de kinderen die nu nooit meer geboren zullen worden.

Of je droomt van herfstbomen of herfstbladeren, van een leeg landschap of een lege woestijn.

Verlies van juwelen of sierraden symboliseren het feit dat je eierstokken geen eitjes meer produceren.

Dromen van transformatie

Een nieuwe periode zoals de menopauze in je leven kan pijn, moeite en angst oproepen. Maar als de veranderingen een plek in je leven krijgen, kun je ook transformatiedromen krijgen: dromen die een ontwikkeling naar grotere psychische rijpheid of heelheid weergeven. Er kunnen dan beelden naar voren komen als godinnen, tempels, rituele dans of zang, je kunt thuiskomen in een cirkel van vrouwen, of je wordt ingewijd ...

Je vindt misschien nieuwe innerlijke kracht. De wijze oude vouw kan je helpen om daar op te vertrouwen. De mandala helpt je om je zelf of je centrum te vinden.

Zie ook:

Dromen tijdens de zwangerschap

Voorspellende dromen tijdens de zwangerschap

Dromen en menstruatie
Mannendromen en vrouwendromen

 

 

© www.droomnet.nl