Dromen als diagnostiek PDF Afdrukken E-mailadres

De Grieken gebruikten dromen om te kijken of iemand ziek was. Ook binnen acupunctuur kunnen dromen als diagnostisch instrument fungeren. Ook modern onderzoek blijkt een relatie tussen dromen en lichamelijke gesteldheid. Wat kunnen dromen over ziekte vertellen?

 

Sterren en elementen

Je lichaam 'weet' dat je ziek bent

Lichamelijke gewaarwording tijdens het dromen

Maak je niet te snel ongerust

Sterren en elementen

Hippocrates, de beroemde arts tijdens de Griekse oudheid, zag de gezondheidstoestand van de dromer in diens dromen weerspiegeld. Verschenen zon, maan en sterren helder, dan was dat een teken dat de dromer gezond was. Maar versluierde sterren of een ster die zich naar het westen beweegt, waren een teken dat de dromer bezig was ziek te worden. Als de ster in de zee verdwijnt, duidt op ingewandsziekte.

Ook in de acupunctuur kunnen dromen een rol spelen bij de diagnostiek. Belangrijk daarbij zijn beelden van de elementen. Water en vuur kunnen aanwijzingen geven over (een gebrek aan) evenwicht in het energiesysteem.

Je lichaam 'weet' dat je ziek bent

Wat je met je bewuste geest overdag niet weet, weet je lichaam onbewust al wel. Je vang onbewuste signalen vanuit je lichaam op. Dit 'weten' komt naar voren in prodromische dromen.

Hoe kun je weten of je droom naar een eventuele ziekte verwijst?

Een zelfde soort thema steeds terugkomt, in combinatie met een duidelijk herkenbare lichamelijke sensatie hebt(druk op borst, pijn in je zij etc).

Lichamelijke gewaarwording tijdens het dromen

De Russische onderzoeker Vassili Kasatkin onderzocht de relatie tussen dromen en ziekte. Hij stelde vast dat dromen soms veranderden, vlak voordat een ziekte zich openbaarde. Dromen die op een zicht ontwikkelende ziekte wijzen, kunnen nachtmerrieachtig zijn. Soms komt een zelfde soort thema steeds terug, in combinatie met een duidelijk herkenbare lichamelijke sensatie (druk op borst, pijn in je zij etc).

Een man droomde steeds dat hij levend werd begraven en had de sensatie van een sterke druk op zijn borstkas. Hij bleek later een longziekte te hebben.

Maak je niet te snel ongerust

Nog even een waarschuwing tot slot: wijzen nachtmerries altijd op ziekte? Of terugkerende thema's of lichamelijke sensaties? Nee, in de meeste gevallen vertellen ze iets over je beleving of over je emoties.

Dus: denk niet te snel bij een onaangename droom dat je iets onder de leden hebt.

 

© www.droomnet.nl