Robert Moss: Droom bewust PDF Afdrukken E-mailadres

'Al dromend herinneren we ons wie we zijn en zien we wat we kunnen worden. Actief dromen is het zich herinneren van de ziel, een terugkeer naar de bron.'
Aldus een motto van het boek 'Droom bewust' van Robert Moss.

 

Robert Moss groeide op in Australië en houdt zich sinds twintig jaar bezig met droomwerk op sjamanistische basis. Zijn boek is een droomwerk-gids op sjamanistische basis..

Als kind door ziekte aan bed gebonden ontwikkelde Moss een boeiend innerlijk leven. Met name droomde hij steeds van een RAF piloot die in de 2e wereldoorlog door collaborateurs werd gedood. Moss voelde zich op een of andere manier sterk verbonden met deze piloot.

Een andere regelmatige bezoeker in zijn dromen was Philemon die zijn passie voor geschiedenis opwekte.

Sterk werd hij beïnvloed door een Aboriginal vriend Jacko, die hem vertelde over de Droomtijd. Een voor Jacko heel vanzelfsprekende dimensie, waar hij zijn overleden oma ontmoette of waar zijn oom ideeën voor een schilderij vond.

 

Moss's ontmoetingen met een zeearend in zijn dromen, het totemdier voor de bewoners op de eilanden aan het noordelijkste puntje van Australië, in de straat van Torres, vormde een belangrijke inspiratiebron voor zijn sjamanistisch droomwerk.

Een relatief klein deel van het boek gaat over 'gewoon droomwerk': werken met je gevoel, toetsing aan de realiteit, terugstappen in je droom of gesprekken met droompersonages.

 

Het grootste deel gaat echter over Moss' diep gevoelde roeping: dromen en sjamanisme. Bewuste dromen, machtige dromen, dromen over de overledenen, droomgidsen en beschermengelen, dromen over genezing en de creatieve kracht van dromen. Ook legt Moss een duidelijke relatie met aurahealing.

En dat levert behalve praktische aanwijzingen om dromen te integreren in je leven overdag, fascinerende lectuur op.

Zoals het stukje over helende dromen. Moss veronderstelt dat ziekte een gevolg kan zijn van rituele tovenarij of voodoo. En dromen kunnen dan inzicht verschaffen.
Zo droomde een vrouw van een kwaadaardige Zuid-Amerikaanse man van middelbare leeftijd en een blonde vrouw aan wie ze gedwongen was haar poes af te staan. De droomster voelde zich daarover heel naar en ging bewust terug haar droom in. Toen zag ze een zwarte poes zonder ogen. Op een altaar ziet ze een liggende vrouw met vreemde tekenen over haar ogen, het is een soort pop. Ze hoort iemand dan haar huisnummer herhalen.

In jaar leven overdag had de droomster onenigheid met haar makelaar. Deze had een Zuid-Amerikaanse tovenaar ingehuurd om haar aan te vallen. Met als doel: dat de droomster af zou zien van haar rechten op het huis. Moss adviseert haar om alle voorwerpen die met de makelaar in verband staan uit het huis te halen en vervolgens een krachtige bol van stralend licht om haar huis te visualiseren.

 

Ook kunnen beschermgeesten zich in dromen in allerlei behulpzame gedaantes manifesteren. In dromen is ook contact met de doden mogelijk: dierbare overledenen kunnen terugkomen om te advies te geven, hun dierbare nabestaanden te beschermen of om onafgemaakte zaken af te wikkelen.

Een boek ook dat onze vaste ideeën over hoe 'de werkelijkheid' in elkaar zou zitten flink door elkaar schudt. Er zijn onverklaarbare dromen uit andere dimensies, dimensies die zich aan onze gewone waarneming onttrekken. Maar soms tot ons spreken in onze dromen.

Een praktisch én fascinerend boek.

 

Robert Moss: bewust dromen
Werkboek voor spirituele dromers

Altamira-Becht, Haarlem, 2006

 

© www.droomnet.nl