Patricia Garfield: dromen en de dood PDF Afdrukken E-mailadres

Thema van dit boek: dromen van nabestaanden over de gestorven geliefde.
Een rijk boek door de 'grand old lady of dreams' Patricia Garfield, die ook tekende voor de klassieker Creatief dromen.

Droomonderzoekster Patricia GarfieldDroomberichten: zo noemt Garfield de dromen over de overledene.

Dit zijn vaak zeer intensieve ervaringen die de dromer het idee kunnen geven echt contact met de gestorven geliefde te hebben. In hun beleving geen gewone droom dus, maar directe boodschappen uit het hiernamaals. Patricia Garfield laat in het midden of het hier echte boodschappen betreft, of toch 'gewone dromen. Ze respecteert de ervaring van de dromer. Toch zou je de dromers toewensen dat het om echte ontmoetingen gaat. In mijn eigen droompraktijk heb ik meermalen van droomontmoetingen gehoord die zo indrukwekkend waren dat je je bijna niet kunt voorstellen dat het 'alleen maar' dromen' zouden zijn.

 

Dromen van de overledenen is nog steeds mét hen leven.

Niet voor niets geeft Garfield het boek het volgende motto mee:

Voor onze dierbare overledenen

Die met hun lichtende aanwezigheid

Nog steeds met ons spreken

Wanneer ze ons in onze dromen bezoeken.

 

Patricia Garfield putte bij het schrijven van dit boek uit een groot aantal bronnen: diepgaande gesprekken met veertien vrouwen die een geliefde verloren aan de dood, rouwverwerkinggroepen, dromen uit het onderzoek van een collega onderzoekster en uit de 48 schriften met haar eigen dromen. Op grond van deze gedegen basis krijgen haar uitspraken extra waarde en reliëf.

Garfield laat diverse soorten dromen de revue passeren.

Bijvoorbeeld de verwerkingsdromen: de dromer ziet de overleden persoon ziek en uitgeteerd, of steeds weer opnieuw sterven of weggaan. Bijzonder indrukwekkend zijn de afscheidsdromen waarin de overledene laat weten dat het hem goed gaat, of komt om afscheid te nemen.

 

En dan zijn er de dromen waarin de overledenen bemoedigende boodschappen heeft, creatieve inspiratie of een geschenk brengt, misschien verschijnt in prachtige kleding of in een hemels aandoende omgeving. Dit zijn dromen die betrekkelijk weinig voorkomen. Maar die wel aan het denken zetten over leven na de dood. En die ons turbulente leven met al zijn ups en downs kunnen relativeren.

De dromen door bekende personen

vormen een ander boeiend element van het boek. Zoals de dromen van de Chileense schrijfster Isabel Allende die zich bij het schrijven laat inspireren door haar overleden grootmoeder. Of neem Abraham Lincoln die een voorspellende droom had over zijn eigen dood.

Garfield zou Garfield niet zijn, als ze niet ook praktische tips gaf, zoals affirmaties om je verdriet te verzachten of om de dode rust te geven.

 

Lezen dit boek als je net iemand hebt verloren. En anders ook. Want vroeg of laat hebben we allemaal met de dood te maken.

Patricia Garfield
Droomberichten: hoe dromen kunnen helpen bij rouwverwerking.
Forum, Amsterdam, 1998

 

 

© www.droomnet.nl