Namkhai Norbu Rinpoche: droomyoga PDF Afdrukken E-mailadres

Dzogchenleraar Namkhai Norbu RinpocheLig, wanneer de droomstaat daagt,
Niet als een lijk in onwetendheid terneer.
Betreedt de natuurlijke sfeer van de onwankelbare aandacht,
Herken je dromen en zet illusie om in lichtgevendheid.

Zo luidt een van de richtlijnen van de Tibetaanse Dzogchen leraar Namkhai Norbu Rinpoche om droomyoga te beoefenen.


Norbu Rinpoche ontving in Tibet van verschillende leraren en leraressen onderricht in Dzogchen, de Tibetaanse traditie van de beoefening van de volmaakte staat van zijn. Zeg maar: het direct ervaren van onze oorspronkelijke natuur en ware aard van alle verschijnselen.

Lucide dromen

Binnen het geheel van Dzogchen meditaties neemt ook de beoefening van droomyoga een plaats in. Gerichte beoefening kan ons helpen om een droomstaat te bereiken waarin we ons bewust zijn van het feit dat we dromen. In het westen heet dit lucide dromen. Deze droomyoga is geen doel op zich. Het uiteindelijke doel is de verlichting.

Karmische en heldere dromen

Norbu Rinpoche beschrijft twee soorten dromen die men binnen Dzogchen onderscheidt. Ten eerste zijn er de gebruikelijke dromen die voortkomen uit ons karma. Een enkele keer verwijst dit type droom rechtstreeks naar een vorig leven. Het tweede type zijn dromen die voortvloeien uit de helderheid van geest. Soms als gevolg van meditatiebeoefening, soms ook treden heldere dromen spontaan op. Bij heldere dromen kan het gaan om voorspellende dromen, dromen waarbij de dromer een inwijding krijgt of over meditaties.

Natuurlijke licht van de nacht

Norbu Rinpoche noemt droomyoga de nachtelijke beoefening van het natuurlijke licht. Als we in slaap vallen, zijn we vaak onbewust van onze mentale processen. Bij de beoefening van het natuurlijke licht blijven we continue in een staat van bewustzijn. De heldere droomstaat of lucide droom ontstaat spontaan als gevolg van de beoefening van het natuurlijke licht.

In het boek een concrete beschrijving van de beoefening: een combinatie van visualisatie en ademhaling voor het slapengaan. Na verloop van tijd ontstaan makkelijker lucide dromen. Deze kunnen helpen om onze conditioneringen te doorbreken.

Ook kun je je overdag voorstellen dat alles wat je waarneemt, eigenlijk een droom is.

Norbu Rinpoche vertelt ook over de bijzondere dromen die hij had tijdens een pelgrimstocht. In het laatste hoofdstuk interviewt redacteur Michael Katz Norbu Rinpoche over droomyoga.

Een bijzonder boeiend boek

dat een voor het westen ongebruikelijke zienswijze en praktijk overtuigend over het voetlicht brengt. Redacteur Michael Katz laat in een boeiend voorwoord het belang van dromen in verschillende culturen zien. Een minpuntje: Katz is er nog niet van op de hoogte dat diverse wetenschappers overtuigend hebben aangetoond dat de beroemde Senoi droommanipulatie in werkelijkheid uitsluitend door de Senoi sjamanen wordt toegepast.

 

Voor iedereen die een andere blik op dromen wil werpen, of zelf de techniek van droomyoga beoefenen is dit boek een aanrader.

Namkhai Norbu
Droomyoga en het natuurlijke licht van de nacht
Altamira, Heemstede, 1997

 

Zie ook: boeddhistische visie op dromen
en: Als een droom...

Voor meer informatie over Namkhai Norbu Rinpoche en Dzogchen-meditatiegroepen, zie hier
Onlangs verscheen de documentaire 'My Reincarnation' over Namkhai Norbu Rinpoche en zijn zoon Yeshe Silvio Namkhai.
Filmpje: Namkhai Norbu Rinpoche over Dzogchen

 

 

© www.droomnet.nl