Mels de Jong: sprekend nog met de nacht PDF Afdrukken E-mailadres

Eens liep zij hoog te spreken
Langs de Noordzee; een dag
Kermde er om aan te breken-
Zij overstemde hem,
Sprekend nog met de nacht.

Dit gedicht van Roland Holst is het leidmotief van het boek 'Sprekend nog met de nacht' van droomonderzoeker Mels de Jong.

Mels de Jong

Mels de Jong heeft een passie voor lucide dromen. En daarnaast doet hij onderzoek naar de droom- of REMslaap. Hij werkte vanaf het begin van de tachtiger jaren als droomonderzoeker bij het laboratorium voor psychofysiologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft ook interesse voor het grensvalk van lichaam en geest.

Brede en gevarieerde opzet

Zijn boek bestrijkt een breed terrein, van dromen in het slaaplaboratorium, Freud en Jung, nachtmerries en slaapwandelen, tot en met lucide dromen.

Hij geeft een heldere samenvatting van het hedendaagse droomonderzoek, het boek is geïllustreerd met grafieken.

Ook besteedt hij aandacht aan de vraag of dromen 'uit de rechterhelft van de hersenen komen'. Niet dus, zo blijkt, rechter en linkerzijde zijn in gelijke mate bij het droomproces betrokken.

In het hoofdstuk pathologie van dromen gaat het over nachtmerries en persoonlijkheidstypen, nachtschrik en slaapwandelen.

Lucide dromen

De Jong haalt zijn hart op in het hoofdstuk over lucide dromen. Voor wie een goede inleiding zoekt op het lucide nachtleven van psychiater/idealist/schrijver en de indertijd internationaal bekende dromer Frederik van Eeden, is bij de Jong aan het goede adres. Ook de eerste onderzoekers van de lucide droom Stephen LaBerge en Celia Green komen aan bod.

Voor wie?

De Jong gebruikt soms technisch-wetenschappelijke termen, die sommige delen van het boek voor de gewone geïnteresseerde dromer misschien iets minder toegankelijk maken. Andere delen lezen echter weer zo weg.

 

Het boek is absoluut een aanrader voor studenten die een scriptie of spreekbeurt over dromen voorbereiden. Het geeft een breed overzicht van de huidige kennis over dromen en de stand van zaken binnen het droomonderzoek.

Mels de Jong
Sprekend nog met de nacht. Over dromen en droomonderzoek. Swets&Zeitlinger, Amsterdam/Lisse, 1991.

 

 

© www.droomnet.nl