Eliot Cowan: dromen over plantengeesten PDF Afdrukken E-mailadres

Ik droom voor de eerste keer van een plant. Er groeit een smalle weegbree hier en ik zie een jonge vrouw met enorme vleugels. Ik weet dat zij de geest van de weegbree is. Ik stel mezelf aan haar voor. Ze vraagt wat ik kom doen.

'Om te beginnen' antwoord ik 'wil ik bedanken voor al uw hulp voor mijn vrienden en mij. Uw bladeren hebben allerlei soorten wonden genezen. Ik kom u nu om een diepgaander vorm van hulp vragen. De sneden en schaafwonden van mijn volk zijn jets vergeleken bij de pijn in ons hart en de vervuiling van onze geest. Kunt u ook dat soort pijn genezen?'

De weegbreevrouw springt van haar blad en vliegt naar me toe. Een moment lang blijft ze vlak voor mijn gezicht stilhangen en kijkt me aandachtig aan. Dan glimlacht ze: 'Natuurlijk zal ik je helpen en mijn broeders en zusters ook. We helpen je graag. Eigenlijk zitten we al tweehonderd jaar te wachten tot er iemand komt om ons dit soort hulp te vragen. Wij kunnen niets doen zolang ons niets wordt gevraagd.'

Plantengeneeskunde

Een droom van Eliot Cowan, een Amerikaanse acupuncturist en natuurgenezer. Cowan beschrijft hoe hij van diverse leraren zoals een begenadigd acupuncturist en diverse sjamanen leert om te genezen. Genezen in nauwe samenwerking met de geesten van de planten.

Plantengeestgeneeskunde is zegt Cowan: 'een religieuze rite waarbij de plantengoden ons hun genade schenken'. De genezer vraagt de plantengeesten de patient te helpen de droom van de natuur binnen te gaan. In alle oude culturen zijn er genezers of sjamanen die vriendschap sluiten met de natuurgeesten. In dromen ontmoeten ze de plantengeesten die de kwaal, pijn of gemis van de patiënt kan genezen.

De plantengeest ontmoeten in dromen

Als je de plant wilt gebruiken om te genezen, moet de geest van de plant naar de genezer en de patiënt toekomen.

Sommige sjamanen vallen in slaap en dromen waarover ze willen dromen. Andere gebruiken psychotrope planten. Of sjamanen luisteren naar tromgeroffel en komen zo in de droomtoestand.

Dromen zijn tijdloos en zoals Cowan het noemt ''poreus': we kunnen in dromen van anderen komen, de genezer kan ook in dromen de geest van de planten ontmoeten. Het gaat erom terug te gaan naar de bron van welzijn: de droom van de natuur. De natuur wordt gedroomd door de goden. De goden worden gedroomd door god. Net zoals de stenen worden gedroomd door de steengod, en de regen door de regengod, zo wordt ook iedere plant in leven gedroomd door de god of geest van die plant.

De geest van de plant

Heel belangrijk is dat we de plant om hulp vragen. Planten zijn, zo zegt Cowan, edelmoedig. In hun nabijheid gedijt alles. Maar we moeten ons zelf bewust zijn van onze vraag om hulp en ons openstellen voor de geest van de planten.

Het tweede belangrijke punt: we hoeven niet naar verre exotische oorden te reizen om de geneeskracht te leren kennen. Juist het onopgemerkte plantje bij ons de tuin of in het park verderop kan ons naar lichaam en ziel genezen. Sterker nog, Cowan zegt: Plaatselijke kruiden zijn niet tien of honderd, maar wel duizend keer zo sterk als exotische'.

In een fascinerend verslag neemt Cowan ons mee.

Hij vertelt concreet hoe je in dromen kun je contact maken met de geesten van de planten. Dit geneest niet alleen lichamelijke kwalen, maar ook bezetenheid door de geest van een ander, verlies van de ziel of verstoring van het man/vrouw evenwicht.

Cowan vertelt ook hoe we dergelijke dromen kunnen opwekken. Hij besluit zijn boek met boeiende interviews met sjamanen in de Verenigde Staten, Mexico en Australië.

 

Iedereen die belangstelling heeft voor planten, plantengeneeskunde en dromen:

Lezen dit boek!

Eliot Cowan
Spirituele geneeskracht van planten.
Ankh-Hermes, Deventer, 1995

 

© www.droomnet.nl