Artikelen over dromen door Ada de Boer PDF Afdrukken E-mailadres

Als een droom...

Verschillende aspecten van de droom binnen het boeddhisme.

Kwartaalblad Boeddhisme, oktober 1998 en januari 1999. Zie...

Onderzoek naar de dromen van de Senoi

Overzicht van de geschiedenis van de 'Senoi'methode om met dromen om te gaan. Koörddanser september 1992. Zie...

Verslag van een dromencongres

In juli 1994 hield de International Association for the Study of Dreams haar jaarlijkse congres in Nederland. Op het congres werden onderzoeksgegevens gepresenteerd en vooral ook veel workshops gehouden.

Koörddanser, september 1994. Lees hier een fragment over lucide dromen.

Freud en Jung, reizigers in dromen

De belangrijkste punten uit de theorieën van Freud en Jung over dromen. Besproken worden: vrije associatie in de psychoanalyse, latente en manifeste droom, symboliek in dromen, compenserende functie van dromen, de schaduw, animus en anima en prospectieve dromen.

Koörddanser, september 1991.

De ideeën van Perls en Faraday: voer voor psychologen

Hoe identificeer je je met je droombeelden? Topdog en underdog. Faraday's kritiek op de psychoanalyse en de drie niveaus in dromen.

Koörddanser oktober 1991.

De Senoi methode

De Senoi methode houdt in dat je je dromen beïnvloedt. Pasten de Senoi - een bevolkingsgroep in Maleisië - deze methode inderdaad toe? Bestaat er in dit opzicht verschil tussen de twee verschillende Senoi bevolkingsgroepen, n.l. de Semai en de Temiar? De achtergronden van droomonderzoeker Kilton Stewart. Het onderzoek van de antropoloog Herbert Noone. De functie van de sjamaan in de Senoi samenleving. Onderzoek van de Senoi- methode nader tegen het licht gehouden. De rol van dromen binnen de Senoi samenleving.

Skepter, 1993.

De grillige witte merrie: over nachtmerries

Opvattingen binnen verschillende culturen over nachtmerries. Oorsprong van het woord 'nachtmerrie'. Nachtmerries als de meest extreme vorm van machteloosheid. Alleenzijn in nachtmerries. Veel voorkomende thema's in nachtmerries. Wie hebben nachtmerries? Verschillende manieren om met nachtmerries om te gaan.

Bres februari / maart 1995.

De Groene Man

Een onderzoek naar de rol van groen in dromen. Een centrale rol wordt gespeeld door het archetype van de Groene Man. Besproken wordt: Jack in the Green. De Groene Man of Khidr binnen de Islam. Het groene gezicht op schilderijen van Marc Chagall. Hildegard von Bingen over de kiemkracht van groen. De combinatie van groen en rood in dromen. De graal als groene schaal. Een kinderdroom van Jung vanuit een nieuw perspectief bekeken. De ogen van god.

Jaarboek 1998 van de IVAP (Interdisciplinaire Vereniging van Analytische Psychologie).

 

 

© www.droomnet.nl